Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordonanța Antispeculă intră în vigoare doar în condiții excepționale. Bogdan Chirițoiu: „Prețurile la pompă, după 1 octombrie, nu vor fi speculative”

În pachetul de măsuri de sprijin pentru populație, Executivul a venit cu Ordonanța Antispeculă. Proiectul legislativ avea rolul de a potoli explozia prețurilor. Însă, lucrurile s-au schimbat în momentul în care a fost publicată. Concret, Guvernul nu poate interveni pe o piață liberă. Iar prețurile nu pot fi înghețate decât în situații excepționale.

Mai precis, când este decretată stare de război, de urgență sau de alertă. în plus, Ordonanța poate fi aplicată doar pentru o durată scurtă de timp, de circa 6 luni. Consiliul Concurenței susținea că Ordonanța are rolul de a împiedica crearea de stocuri nejustificate, generarea de cereri artificiale pe piaţă în scopul revânzării la nişte preţuri mult mărite, nejustificat de mari.

Benzinarii nu vor crește prețurile la pompă artificial, după 1 octombrie, când expiră ajutorul de 50 de bani, susține președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Invitat la Euronews, acesta a declarat că prețurile vor varia, ca și până acum, în funcție de cotațiile internațioanle ale barilului. Riscul de speculă la pompă este mic, spune șeful Concurenței.

„Exista riscul unor comportamente incorecte. Prețurile n-au crescut în România din cauza unor comportamente nasoale ale companiilor ci că au crescut peste tot în Europa. Comportamentele speculative trebuie sancționate dar dacă sancționăm 1-2 nu revin prețurile la 5 lei.

Ne uitam la prețuri în Vest și la noi. Când suntem sub media Uniunii Europene e bine, la benzină suntem mult sub media UE. E suspiciunea că nu sunt scăzute prețurile când scade barilul, dar nu am asigurat asta”, a spus Bogdan Chirițoiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE