Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orașele viitorului - inovație și sustenabilitate: ”Now Here There”, proiectul care creează o punte între arhitectură și educație

Cum vrem să arate orașele viitorului? Cu siguranță ni le dorim cu mai mult respect pentru natură. Proiectul care a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneția în 2023 a pornit și de la această premisă: felul în care construim și transformăm mediul modelează mentalitățile.

Proiectul a fost prezentat la Bienala de Arhitectură de la Veneția

La Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2023, România a fost reprezentată de proiectul ”Now Here There”, adică ”Acum Aici și Acolo”. Conceptul a pornit de la două idei. Prima este aceea a redescoperirii unor invenții românești uitate. Invenții care, în urmă cu 100 de ani, avansau deja ideea sustenabilității.

Așa cum a fost creația unui inginer român care s-a gândit la reducerea poluării, prin realizarea unui automobil cu un consum de combustibil fosil cât mai scăzut.

Modul în care construim schimbă nu doar orașul și mediul, ci și mentalitățile

O a doua idee a curatorilor proiectului a fost aceea de a crea o punte între arhitectura contemporană și educație. Altfel spus, modul în care construim schimbă nu doar orașul și mediul, ci și mentalitățile.

Emil Ivănescu, arhitect, curator al proiectului ”Now Here There”: Orașul viitorului este un oraș inclusiv, un oraș al comunităților, un oraș al inovațiilor, al invențiilor, unde lumea poate să se exprime, un oraș verde. Un oraș al viitorului este un oraș actual, dar bine făcut și bine gândit.

Simina Filat, curator al proiectului ”Now Here There”: Noi am dat foarte multe exemple de antreprenori mici, mai mari sau creatori din diverse domenii care au realizat mici exemple care sunt foarte bune pentru un viitor sustenabil.

Studenții, preocupați de sustenabilitate

Iar sustenabilitatea este, din fericire, și preocuparea studenților la Universitatea de arhitectură și urbanism.

Studentă: O variantă foarte bună ar fi să se recondiționeze majoritatea clădirilor care necesită această intervenție într-o manieră mult mai sustenabilă și probabil și cu o introducere de mai multă vegetație, cum vedem în alte orașe mari din Vest.

Proiectul ”Now Here There” poate fi descoperit în cadrul Romanian Design Week, până pe 2 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE