Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ora Pământului 2023. De ce sting lumina oamenii din întreaga lume

Ora Pământului este un eveniment anual de promovare a activităților de salvare a planetei. Anul acesta, Ora Pământului are loc pe 25 martie.

Anul acesta, organizatorii evenimentului, World Wildlife Fund (WWF) își propun să fie „cea mai mare oră a pământului” de până acum, transmite euronews.com.

Oamenii din întreaga lume, precum și companiile și autoritățile locale, sunt încurajați să stingă luminile din casa sau din clădirea în care își desfășoară activitatea, timp de o oră.

Care sunt beneficiile pentru planetă?

Milioane de case, birouri și clădiri istorice își sting luminile, pentru Ora Pământului, în fiecare an.

Printre monumentele emblematice care și-au întrerupt electricitatea timp de o oră, în anii anteriori, se numără: Opera din Sydney, Colosseum-ul, Turnul Eiffel și Empire State Building.

Potrivit unui studiu, oprirea curentului, cu ocazia Orei Pământului, a redus consumul de energie electrică în medie cu 4%. Studiul a adunat informații din 10 țări, timp de 6 ani.

Stingerea luminii este în principal o acțiune simbolică, potrivit WWF. Organizația îl descrie ca un moment de reflecție asupra a ceea ce putem face pentru a produce o diferență.

„Prin stingerea luminilor și prin acțiunile pozitive pentru planetă putem transforma o singură Oră a Pământului în mii și milioane de ore de acțiuni”, spune Dr. Kirsten Schuijt, Director General al WWF Internaţional.

Peste 190 de țări participă la evenimente

„Există milioane de oameni care se alătură evenimentelor pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, în mod colectiv”, potrivit site-ului organizației.

În termeni concreți, aceasta se traduce printr-un impuls global pentru schimbări legislative majore și o oportunitate de a stimula guvernele să lanseze inițiative ecologice.

Evenimentele din anii trecuți au condus la interzicerea materialelor plastice și a altor ambalaje de unică folosință în Insulele Galápagos și au fost sursă de inspirație pentru crearea unei zone marine protejate în Polinezia Franceză.

Ce activități sunt organizate de Ora Pământului 2023 în România și în lume

Pe lângă stingerea luminilor, există o mulțime de activități utile la care oamenii pot participa pentru a marca Ora Pământului. În sute de locuri din întreaga lume sunt organizate maratoane sau drumeții în natură.

WWF-Letonia va găzdui concertul anual „Ora Pământului” la Muzeul de Istorie a Căilor Ferate din Letonia, pe 23 martie.

În Belgia și Marea Britanie, participanții sunt invitați să scrie o poezie cu o temă ecologică, la lumina lumânării și să o posteze pe pagina de Facebook „Poeți pentru Planetă”.

WWF-Bulgaria va găzdui la Sofia un eveniment de stand-up comedy, muzică live și un test cu întrebări despre fauna sălbatică, natură și provocările cu care se confruntă aceasta.

În Presov, Slovacia, puteți privi stelele la un observator, iar în Belgia puteți participa la un concert unplugged, în piața principală din Bruxelles.

Pe 25 Martie 2023, între orele 20:30 și 21:30, pe aleile parcului Arheologic din Constanța, vor fi lumânări pe suporturi de hârtie, din materiale reciclabile și lucrate manual, aranjate sub diferite forme care vor reprezenta viața marina.

Prin această acțiune se dorește atragerea atenției asupra ecosistemului acvatic și a impactului pe care  activitățile zilnice ale oamenilor le au asupra acestuia, Constanța atrăgând anual foarte mulți turiști.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE