Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Barcelona, oraș verde. Numărul instalațiilor solare s-a dublat, față de 2018

Barcelona devine un oraș tot mai verde, energetic, și intensifică producția de energie solară. Datorită subvențiilor oferite de administrația orașului și a vremii însorite , folosirea energiei solare s-a dublat în oraș, comparativ cu 2018.

Situată în nord-estul Spaniei, Barcelona este însorită, în cea mai mare parte a anului. Instalațiile solare devin o opțiune de energie regenerabilă din ce în ce mai populară. Pentru a atenua investiția, primăria le oferă celor care fac trecerea la energie verde o reducere de 50% a taxelor administrative. Asta înseamnă 1.000 de euro, sumă ce acoperă 60% din costul de instalare.

Cristina Castells, consilier Energie și Mediu, Barcelona: Regulamentul obligă instalarea de panouri solare, în principal în clădirile nou construite, nu la clădirile mai vechi. În cazul celor din urmă, trebuie să convingi cetățenii că este benefic pentru ei. Nu doar pentru planetă, ci și pentru ei înșiși. Această inițiativă își propune să-i convingă pe cetățenii care locuiesc în clădiri mai vechi că aceasta e o inovație interesantă pentru ei.

Doi proprietari de apartamente dintr-o clădire veche au fost deja convinși să treacă la energie solară. Un total de 16 panouri, opt pentru fiecare apartament, au fost instalate recent pe clădire.

Jordi Bosch, locuitor din Barcelona: Costul este aproximativ 750 de euro per panou. Acesta generează energie zilnic, mai multă în timpul verii decât în timpul iernii. Estimarea mea este că vom recupera investiția în aproximativ 5 ani, pe când durata de viață a unui panou solar este de 30 de ani.

Într-un alt bloc, toți locatarii au ales energia verde

Rezidentul Frances Quer se mândrește cu stilul său de viață ecologic. Toate bunurile lui au fost gândite să nu polueze mediul, de la mașina electrică la aparatul de cafea.

Francesc Quer, locuitor din Barcelona: Sper că într-o zi, când vom călători cu avionul deasupra Barcelonei, vom putea vedea toate acoperișurile orașului pline de panouri solare. Trăim într-o țară foarte însorită, cu mult potențial pentru energie solară. Și este gratuită. Și este în beneficiul nu numai al planetei noastre, ci și al copiilor și nepoților noștri.

Barcelona are deja 60 de noi instalații solare în spații publice și își propune să dubleze numărul în următorii 2 ani. În 2020, guvernul Spaniei a declarat o stare de urgență climatică, un prim pas oficial către adoptarea unor măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Ambițiile sunt ca, până în 2040, 95% din energia electrică a țării să provină din surse regenerabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE