Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brașovul ar putea fi primul oraș din România care atinge neutralitatea energetică. Autoritățile pregătesc construcția un parc fotovoltaic

Brașovul ar putea fi primul oraș din România, independent energetic. Un parc fotovoltaic va asigura peste 90% din energia necesară instituțiilor și serviciilor publice. Asta înseamnă economii mari la bugetul local, dar și o reducere considerabilă a poluării. Autoritățile locale și-au propus ca orașul să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

După ani de zile în care a condus topul celor mai poluate orașe din România, Brașovul se pregătește să intre în rândul celor cu o calitate bună a aerului. Fiind un oraş amplasat în depresiune, aproape toată poluarea rămâne în oraș , au explicat specialiștii, așa că singura șansă e reducerea poluării.

Parc fotovoltaic la Stupini

La Stupini, la aproximativ 10 km distanță de Brașov, pe o suprafață de aproximativ 35 de hectare se va monta parcul fotovoltaic ce va cuprinde peste 30.700 de panouri care vor produce 20 de Megawatti. Asta, spun autoritățile,  înseamnă energie pentru școli, grădiniţe, creşe, instituţiile de cultură, iluminat stradal şi chiar producerea zăpezii artificiale din Poiana Braşov.

Allen Coliban – primarul Brașovului: „Acest parc ne-ar oferi undeva la 90% din consumul public, ar fi acoperit din aceste surse regenerabile, la care adăugăm toate proiectele depuse pentru finanțare de transformare a clădirilor publice în producători de energie. Dacă în stil clasic o astfel de investiție se amortiza undeva în 10-15 ani, acum vorbim de o durată mult mai rapidă”.

Dorin Frâncu – director Colegiul Național „Dr.Ioan Meșotă” din Brașov: „Acest proiect va diminua mult costurile cu utilitățile, mai ales că în ultimul an au tot crescut energia și gazele”.

Economii la bugetul local și diminuarea poluării

Conform specialiștilor, pentru primul an de funcționare a parcului fotovoltaic, la tarifele plafonate de astăzi, economia la bugetul local ar fi de peste 1 milion de lei, la care se adaugă o reducere a poluării cu  aproape 900.000 de tone dioxid de carbon pe an.

Martin Moise – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România: „Înseamnă poluarea a câteva mii de mașini pe un an de zile. Pentru o centrală fotovoltaică trebuie să ai un teren relativ plat sau expus sudic. Terenul este bun pentru așa ceva. Într-adevăr Brașovul poate nu este cel mai însorit oraș din România, dar diferența e relativ mică față de sudul țării. Tendințele peste tot sunt în această direcție de a decarboniza sectorul energetic. Brașovul își dorește cumva să fie un far în România în acest domeniu. Noi vedem cu ochi foarte buni această mișcare pe care o face orașul”.

Brașovul și-a propus ca în mai puțin de 10 ani să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 55% şi să atingă neutralitatea climatică până în 2050. Parcul fotovoltaic este realizat din fonduri europene, iar valoarea finanțării depășește 108 milioane de lei. 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE