Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU va investiga presupusele „bombe murdare” din Ucraina

Șeful ONU pentru probleme nucleare a declarat joi că trimite inspectori în două locații din Ucraina unde Rusia a susținut că sunt produse „bombe murdare”.

Potrivit rușilor, este vorba de Institutul de Cercetări Nucleare al Academiei Naționale de Științe din Kiev și de uzina Vostochny din Ucraina.

Inspectorii vor merge în această săptămână

Rafael Grossi a declarat că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică se vor deplasa în această săptămână la cele două locații, care se află sub incidența garanțiilor AIEA, în urma unei cereri scrise din partea guvernului ucrainean.

„Scopul vizitelor de garanții din această săptămână este de a detecta orice posibile activități nucleare nedeclarate și materiale legate de dezvoltarea de «bombe murdare»", spune Grossi, potrivit AP.

AIEA a inspectat institutul de cercetare nucleară din Kiev în urmă cu o lună și nu au fost găsite nereguli. Însă Grossi a declarat că inspectorii vor vizita din nou instalația, pentru a determina dacă a fost reprocesat sau nu combustibilul de acolo cu scopul de a crea „bombe murdare”.

Grossi, „extrem de îngrijorat”

Grossi a declarat că rămâne „extrem de îngrijorat” de posibilitatea unui accident nuclear.

Problema nucleară a fost accentuată de afirmația nefondată a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, potrivit căreia Ucraina se pregătește să lanseze o „bombă murdară”. Președintele rus Vladimir Putin a repetat afirmația nefondată.

Marea Britanie, Franța și Statele Unite au respins din start afirmația, numind-o „falsă în mod transparent".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE