Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Şeful AIEA, așteptat la Kiev după ce Rusia a confiscat centrala nucleară Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să efectueze o vizită la Kiev pentru a discuta despre crearea unei zone de protecție în apropierea centralei nucleare Zaporojie, în condițiile în care președintele Vladimir Putin a anunțat că instalația atomo-electrică a fost naționalizată de Rusia, scrie The New York Times.

Șeful AIEA va purtat discuții în vederea instituirii unei „zone de protecție a siguranței și securității nucleare” în jurul centralei Zaporojie. Ulterior, Rafael Mariano Grossi va vizita Rusia, se arată într-un comunicat al AIEA.

„În drum spre Kiev pentru întâlniri importante. Nevoia unei zone de protecție a siguranței și securității nucleare (NSSPZ) în jurul centralei Zaporojie este mai urgentă ca niciodată”, a scris miercuri, Rafael Mariano Grossi, pe pagina sa de Twitter.

Vizita șefului AIEA la Kiev are loc în contextul unei confruntări privind statutul centralei, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care plasează centrala nucleară Zaporojie sub controlul statului rus.

Pe de altă parte, Energoatom, operatorul nuclear al statului ucrainean, a precizat că decretul lui Putin și alte acte privind centrala nucleară Zaporojie sunt ”nule, absurde și inadecvate”. Din acest motiv, autoritățile ucrainene au cerut intervenția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Situată în sud-estul Ucrainei, centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa și, în prezent, se află sub controlul forțelor ruse de peste șapte luni, dar este operată de personal ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE