Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin despre amenințarea nucleară: „Atât timp cât arma nucleară există, permanent există și pericolul să fie folosită”

Vladimir Putin spune că acuzațiile occidentului asupra Rusiei au scopul de a aprofunda izolarea ei politică și economică la nivel internațional. Liderul de la Moscova a făcut aceste declarații în cadrul Clubului internațional de discuții „Valdai”, unde Putin a răspuns la întrebări timp de mai multe ore. 

Rusia acuza Ucraina de influență

„Atât timp cât arma nucleară există, permanent există și pericolul să fie folosită. În primul rând. Doi. Scopul actualelor frământări privind pericolul nuclear și posibila folosire a armei nucleare este unul destul de primitiv. Este puțin probabil că voi greși dacă voi spune care este adevărata esență a acestor frământări. Să-i influențeze pe prietenii noștri, pe partenerii noștri, țările neutre,” a declarat Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Liderul de la Moscova susține că din același scenariu ar face parte și pregătirea de către Ucraina a unor așa-zise „bombe murdare”, care să fie folosite pe frontul din est.

„Tehnologia care este în Ucraina îi permite să facă acest lucru. Pun într-o rachetă <Tocika U> sau în altceva și detonează undeva această construcție și vor spune că acest lucru a fost făcut de Rusia. Că a aplicat o lovitură nucleară. Eu i-am dat ordin lui Șoigu (minstrul rus al Apărării, n.red.) să-și sune toți colegii și să-i informeze despre acest lucru,” a declarat Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Atât Vladimir Putin, cât și reprezentanții ministerului rus al Apărării nu au venit cu dovezi care să demonstreze că Ucraina are capacitatea de a produce arme cu focoase nucleare. Pe de altă parte, presa de la Kiev scrie că Rusia încearcă să creeze condiții favorabile pentru a putea folosi arma nucleară și apoi să arunce vina pe armata ucraineană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE