Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite susțin că nu au „niciun indiciu” că Rusia a decis să folosească arme nucleare în Ucraina

Washingtonul nu are „încă niciun indiciu” că Rusia a decis să recurgă la arma nucleară, chimică sau biologică pe frontul din Ucraina, a afirmat un oficial militar american de rang înalt, în contextul în care Ucraina și aliații săi occidentali se tem de o escaladare din partea Moscovei.

„Încă nu avem niciun indiciu că ruşii au luat decizia să facă uz de arme nucleare", a declarat luni acest înalt responsabil, sub protecția anominatului, potrivit agenției AFP, citate de Agerpres.

"Nu există nicio informaţie care să indice că au luat decizia de a folosi arme nucleare, biologice, chimice pe câmpul de luptă", a adăugat el.

La rândul său, şeful Statului Major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov, a discutat telefonic cu omologul său american, Mark Milley, precum și cel britanic, amiralul Tony Radakin, în legătură cu așa zisă „bombă murdară”, la opt luni de la declanșarea războiului din Ucraina.

Încă de duminică, Moscova a acuzat Armata ucraineană că ar vrea să folosească o bombă radiologică. Acuzația a fost respinsă vehement de către oficialii de la Kiev și de către aliații occidentali.

Generalii Gherasimov şi Milley au avut o "conversaţie telefonică" în cursul căreia au evocat "eventuala utilizare a unei 'bombe murdare' de către Ucraina", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Este pentru prima dată din 19 mai când şefii de stat major rus şi american discută despre conflictul din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a difuzat imediat după aceasta un scurt comunicat, explicând că cei doi şefi de stat major au evocat "bomba murdară".

În schimb, Ministerul britanic al Apărării a precizat că discuția a avut loc „la cererea” părţii ruse. În cursul acesteia, Tony Radakin "a respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina prevede acţiuni pentru a agrava conflictul", asigură instituţia de apărare britanică.

Tot luni, Marea Britanie, SUA şi Franţa au calificat drept "false" acuzaţiile Moscovei cu privire la "bomba murdară". "Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a folosi aceasta acuzaţie ca pretext pentru o escaladare", au avertizat cele trei ţări într-o declaraţie comună.

În consecință, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut luni Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită de urgenţă o echipă de inspectori internaţionali în ţara sa pentru a contracara afirmațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar pregăti o "provocare" cu utilizarea unei "bombe murdare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE