Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU este îngrijorată de spionarea secretarului general Antonio Guterres de către SUA

Organizaţia Naţiunilor Unite și-a exprimat oficial "îngrijorarea" cu privire la informaţiile apărute în presă despre "supravegherea" comunicaţiilor secretarului său general Antonio Guterres, a afirmat marţi purtătorul său de cuvânt, deplângând "acţiunile în contradicţie cu obligaţiile" americane, relatează AFP.

ONU revoltată de spionarea secretarului general

"ONU a exprimat oficial ţării gazdă îngrijorarea sa cu privire la recente informaţii potrivit cărora comunicaţiile secretarului general şi ale altor înalţi responsabili ai Naţiunilor Unite au făcut obiectul supravegherii şi ingerinţei guvernului SUA", a declarat Stéphane Dujarric.

Secretarul general al ONU apare în cele mai recente dezvăluiri din documentele secrete ale Pentagonului. Din informații reiese că Statele Unite consideră că Antonio Guterres a fost prea dispus să satisfacă interesele rusești, în acordul referitor la livrarea cerealelor ucrainene.

Documentul în care este menționat Antonio Guterres se referă la acordul privind cerealele din Ucraina, negociat de ONU și Turcia. Informațiile sugerează că Guterres a vrut atât de mult să păstreze acordul încât a fost dispus să țină cont de interesele Rusiei.

"ONU a indicat clar că astfel de acţiuni sunt incompatibile cu obligaţiile Statelor Unite în temeiul Cartei ONU şi Convenţiei privind privilegiile şi imunităţile Naţiunilor Unite", a adăugat el.

Un tânăr militar a fost inculpat vineri de justiţia federală din Statele Unite, suspectat că ar fi la originea scurgerii unei serii de documente confidenţiale americane, mai ales despre războiul din Ucraina, situaţie stânjenitoare pentru Washington.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE