Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Omagiu adus lui Vivienne Westwood la Săptămâna Modei de la Paris

Publicat de: Diana Drăgotescu

Unul dintre cele mai emoționale momente de la Săptămâna modei de la Paris a fost prezentarea Viviene Westwood. Show-ul a fost un ultim omagiu adus creatorei de modă cunoscută drept Regina punkului, care s-a stins din viață anul trecut în decembrie.

Soțul creatoarei a preluat conducerea casei de modă

Viviene Westwood a murit pe 29 decembrie 2022, lăsâns în urma ei peste 40 de ani de creații provicatoare, care au spart barierele modei convenționale. În cadrul Săptămânei Modei de la Paris, pe 4 martie, Andreas Kronthaler, soțul creatoarei, a dezvăluit prima colecție a casei de modă după decesul soției sale.

Showul toamnă/iarnă 20234/2024a început într-o manieră emoționantă, cu un model ce purta un tricou cu chipul creatoarei de modă. Colecția a prezentat evoluția și punctele culminante din cariera lui Viviene Westwwod: imprimeuri diverse, cizme lungi cu toc, fuste largi, elemente punk, lenjerie intima pe post de haine.

Într-o notă emoționantă, show-ul s-a terminat cu nepoate lui Viviene Westwood, care a îmbrăcat un corset alb și a pășit pe podium ținând în mână un buchet de flori.

Andreas, cel- de-al treilea soț al creatoarei, care era cu 25 de ani mai mic decât ea, a preluat conducerea casei de modă după decesul Reginei Punkului. Cei doi s-au cunoscut în 1988 când Viviene Westwood preda cursuri de design în Vienna iar acesta îi era student. În 1991 au colaborat pentru o colecție special iar în 92 s-au căsătorit și au rămas împreună până la final.

Vivienne Westwood, regina punk-ului

Vivienne Westwood şi-a făcut un nume pe scena modei în anii 1970, cu modele androgine, tricouri cu sloganuri - și a fost responsabilă pentru aducerea modei punk în mainstream. A pornit la drum împreună cu Malcom Mc Laren, impresarul trupei Sex Pistols când au deschis un mic magazin de textile în Londra – The Kingțs Road Shop. Viviene Westwood a început să creeze tricouri cu mesaje și să comercializeze lenjeria intimă ca haine de purtat în public.

Când Johnny Rotten s-a alăturat trupei Sex Pistols, creatoarea de modă i-a îmbrăcat pe băieți în tricouri, cu pantaloni multați și cât mai multe accesorii. Iar melodiile lor au fost la fel de non-comfrmiste precum hainele: Anarchy in the UK sau God Save the Queen. Într-un interviu acordat pentru Harper Bazaar în 2013, Viviene Westwood a spus că punk-ul a ajutat-o să își exernalizeze furia față de pe sistem, pe faptul că oamenii sufereau, pe corupție și războaie.

Viviene Westwood a luptat contra sistemului pe care îl considera defect – și a reușit să ofere un stil aparte celor care se ridicau impotriva celor de la putere,

După decesului creatoarei de modă, soţul acesteia a declarat: „Voi continua cu Vivienne în inima mea. Am lucrat cu ea până la sfârşit şi ea mi-a oferit o mulţime de lucruri pe care să le pot duce mai departe”. Iar ultimul show este dovada că a și reușit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE