Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Omagiu adus lui Vivienne Westwood la Săptămâna Modei de la Paris

Unul dintre cele mai emoționale momente de la Săptămâna modei de la Paris a fost prezentarea Viviene Westwood. Show-ul a fost un ultim omagiu adus creatorei de modă cunoscută drept Regina punkului, care s-a stins din viață anul trecut în decembrie.

Soțul creatoarei a preluat conducerea casei de modă

Viviene Westwood a murit pe 29 decembrie 2022, lăsâns în urma ei peste 40 de ani de creații provicatoare, care au spart barierele modei convenționale. În cadrul Săptămânei Modei de la Paris, pe 4 martie, Andreas Kronthaler, soțul creatoarei, a dezvăluit prima colecție a casei de modă după decesul soției sale.

Showul toamnă/iarnă 20234/2024a început într-o manieră emoționantă, cu un model ce purta un tricou cu chipul creatoarei de modă. Colecția a prezentat evoluția și punctele culminante din cariera lui Viviene Westwwod: imprimeuri diverse, cizme lungi cu toc, fuste largi, elemente punk, lenjerie intima pe post de haine.

Într-o notă emoționantă, show-ul s-a terminat cu nepoate lui Viviene Westwood, care a îmbrăcat un corset alb și a pășit pe podium ținând în mână un buchet de flori.

Andreas, cel- de-al treilea soț al creatoarei, care era cu 25 de ani mai mic decât ea, a preluat conducerea casei de modă după decesul Reginei Punkului. Cei doi s-au cunoscut în 1988 când Viviene Westwood preda cursuri de design în Vienna iar acesta îi era student. În 1991 au colaborat pentru o colecție special iar în 92 s-au căsătorit și au rămas împreună până la final.

Vivienne Westwood, regina punk-ului

Vivienne Westwood şi-a făcut un nume pe scena modei în anii 1970, cu modele androgine, tricouri cu sloganuri - și a fost responsabilă pentru aducerea modei punk în mainstream. A pornit la drum împreună cu Malcom Mc Laren, impresarul trupei Sex Pistols când au deschis un mic magazin de textile în Londra – The Kingțs Road Shop. Viviene Westwood a început să creeze tricouri cu mesaje și să comercializeze lenjeria intimă ca haine de purtat în public.

Când Johnny Rotten s-a alăturat trupei Sex Pistols, creatoarea de modă i-a îmbrăcat pe băieți în tricouri, cu pantaloni multați și cât mai multe accesorii. Iar melodiile lor au fost la fel de non-comfrmiste precum hainele: Anarchy in the UK sau God Save the Queen. Într-un interviu acordat pentru Harper Bazaar în 2013, Viviene Westwood a spus că punk-ul a ajutat-o să își exernalizeze furia față de pe sistem, pe faptul că oamenii sufereau, pe corupție și războaie.

Viviene Westwood a luptat contra sistemului pe care îl considera defect – și a reușit să ofere un stil aparte celor care se ridicau impotriva celor de la putere,

După decesului creatoarei de modă, soţul acesteia a declarat: „Voi continua cu Vivienne în inima mea. Am lucrat cu ea până la sfârşit şi ea mi-a oferit o mulţime de lucruri pe care să le pot duce mai departe”. Iar ultimul show este dovada că a și reușit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE