Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olanda se pregătește pentru un guvern de dreapta după șase luni de negocieiri

Naționalistul olandez Geert Wilders a declarat miercuri că s-a ajuns la un acord pentru a forma ceea ce ar urma să fie cel mai de dreapta guvern din Olanda din ultimele decenii, la aproape șase luni de la o victorie electorală majoră, potrivit Reuters.

Wilders, care a influențat politica olandeză în materie de imigrație de pe băncile opoziției începând din 2006 și este cunoscut pentru opiniile sale deschise cu privire la islam, a anunțat rezultatul pozitiv între patru partide.

„Avem un acord între negociatori”, a declarat Wilders jurnaliștilor de la Haga.

Discuțiile au trenat luni de zile de la victoria surprinzătoare a lui Wilders în alegerile din 22 noiembrie, imigrația, finanțele și clima fiind printre principalele puncte de conflict.

„Vom forma un guvern”, a declarat Pieter Omtzigt, liderul partidului centrist NSC. „Vom aștepta să vedem pe cine propune Wilders ca și candidat la funcția de prim-ministru”.

Un veteran al Partidului Laburist care a condus unele dintre negocierile pentru coaliție, Ronald Plasterk, a fost numit de presa olandeză drept un candidat probabil pentru a conduce un nou guvern, dar acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Un progres a fost realizat în martie, când Wilders, în vârstă de 60 de ani, și-a atenuat retorica anti-europeană și anti-islamică, a renunțat la funcția de prim-ministru și a renunțat la opoziția față de orice sprijin militar pentru Ucraina.

Anunțul a fost făcut după 16 ore de discuții în primele ore ale zilei de miercuri, în timpul cărora au fost aplanate principalele diferențe financiare.

Partidul lui Rutte se va alătura lui Wilders

Acordul reunește partidul de centru-dreapta VVD al premierului demisionar Mark Rutte, noul partid NSC și partidul de protest al fermierilor BBB într-o coaliție cu o majoritate puternică de 88 de locuri în Camera inferioară cu 150 de locuri.

După ce Rutte și-a anunțat plecarea din politica olandeză anul trecut, Wilders a profitat de un val de sentimente anti-imigrație și anti-sistem pentru a obține cea mai mare victorie electorală din istoria sa, dând vina pentru lipsa de locuințe pe fluxurile de solicitanți de azil.

De asemenea, el s-a bazat pe preocupările larg răspândite cu privire la costul vieții și la sistemul de sănătate supraîncărcat.

Detaliile pactului guvernamental nu au fost anunțate imediat, dar se așteaptă ca viitorul guvern să impună politici mai stricte în materie de migrație pentru azil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE