Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficialii europeni avertizează asupra "riscului uriaş" de atacuri teroriste înainte de Crăciun

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, avertizează că există un "risc uriaș" de atacuri teroriste în UE înainte de Crăciun, potrivit Politico.

Oficialul european a făcut o legătură între această amenințare și războiul în curs de desfășurare din Orientul Mijlociu.

"Odată cu războiul dintre Israel și Hamas și polarizarea pe care o provoacă în societatea noastră, odată cu apropiatele sărbători, există un risc uriaș de atacuri teroriste în Uniunea Europeană", a declarat ea reporterilor înainte de începerea Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

Comentariile lui Johansson au fost făcute în urma unui atac în apropierea Turnului Eiffel din Paris, la sfârșitul săptămânii trecute, în timpul căruia un german a fost ucis, iar alte persoane au fost rănite, de către un bărbat care a jurat credință grupării Stat Islamic, potrivit unui procuror francez.

"Am văzut-o recent la Paris, din păcate am văzut-o și mai devreme", a spus Johansson.

Creștere a numărului de infracțiuni în Europa

În octombrie, un profesor francez a fost înjunghiat mortal într-un atac cu cuțitul la o școală din Arras, pe care autoritățile franceze l-au tratat ca pe un incident terorist.

La sfârșitul lunii noiembrie, agenția de spionaj intern a Germaniei a declarat, de asemenea, că războiul dintre Israel și Hamas a alimentat un risc crescut de atacuri ale islamiștilor radicalizați în interiorul Germaniei.

Mai multe țări europene au înregistrat o creștere a numărului de infracțiuni antisemite de când gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac împotriva Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând sute de ostatici.

Aceasta a declanșat o ripostă masivă a Israelului împotriva Hamas în Gaza, care a ucis peste 15.000 de palestinieni până în prezent, potrivit Autorității Palestiniene și Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE