Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial FMI, semnal de alarmă privind economia globală. Gita Gopinath: ”Uniunea Europeană este destul de vulnerabilă”

Șeful adjunct al Fondului Monetar Internațional, Gita Gopinath, a câștigat unul dintre cele mai prestigioase premii în economie. Este vorba de Premiul Bernhard Harms al Institutului Kiel din Germania. În cadrul unui interviu acordat pentru Euronews, economista a vorbit despre tendințele economice la nivel global, dar și despre riscurile aferente.

Directorul adjunct al FMI, Gita Gopinath, a fost prezentă la decernarea premiului, în Berlin. Ea susține că, după invazia rusească în Ucraina, interesul pentru securitate a crescut pe piețele mondiale. Gopinath trage și un semnal de alarmă privind tendințele comerțului global.

Gita Gopinath, director adjunct al FMI: ”Să zicem că țările s-ar împărți în două blocuri și nu ar exista niciun fel de relație comercială între aceste două blocuri - am urmărit care ar fi efectul acestui scenariu. Producția globală, PIB-ul, s-ar reduce cu aproximativ 7%. Este o cifră foarte mare, echivalentă dispariției economiilor Japoniei și Germaniei.”

Unele blocuri comerciale sunt mai expuse decât altele. De pildă, economia Europei este dependentă de China.

Gita Gopinath, director adjunct al FMI: ”Cred că Uniunea Europeană este destul de vulnerabilă în fața acestor riscuri de fragmentare, deoarece are o deschidere foarte mare pe comerț. De fapt, este mai deschisă decât China. Este mai deschisă decât SUA.”

Încă există totuși speranță pentru Uniunea Europeană. Gopinath vede un traseu foarte clar pe care UE trebuie să-l parcurgă pentru a se consolida și a face față tendințelor comerciale.

Gita Gopinath, director adjunct al FMI: ”Beneficiile unei piețe unice mai puternice sunt că ar aduce mult mai mult capital pentru investițiile UE. Schimbările prin care Uniunea Europeană trece, foarte importante de altfel, printre care tranziția ecologică și digitalizarea, necesită investiții consistente. Dar printr-o uniune a piețelor de capital și o uniune bancară, va obține capitalul necesar pentru a crește productivitatea și a face aceste tranziții verzi. Iar acest lucru este în avantajul tuturor.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE