Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial de la Casa Albă, despre riscul ca SUA să intre în incapacitate de plată. ”China își dorește haosul”

China și Rusia ar profita de pe urma ”haosului” generat în situația în care Statele Unite ar intra în incapacitate de plată și ar încerca să arate faptul că democrația este disfuncțională, a avertizat Shalanda Young, şefa operaţiunilor bugetare la Casa Albă, potrivit Washington Post.

Young a reacționat ca urmare a temerilor exprimate de directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii, Avril Haines, în timpul audierilor din Comisia Forțelor Armate din Senatul american. Haines a subliniat că atât China, cât și Rusia vor ”profita” de un cataclism financiar în Statele Unite pentru a afirma că prima putere mondială ”nu este capabilă să funcţioneze ca o democraţie”.

O incapacitate de plată ar genera, indiferent de durata sa, "incertitudine internaţională cu privire la valoarea dolarului şi la instituţiile americane", creând astfel "volatilitate" pe pieţele legate de moneda americană, a avertizat Haines, potrivit Agerpres.

Mai mult, şefa operaţiunilor bugetare la Casa Albă, Shalanda Young, a avertizat că lupta politică cu privire la datoria americană face jocul Chinei, iar oficialilor de la Beijing ”le place” să vadă "haos" în Statele Unite.

"Lor le place. Le place haosul în sistemul american. Le place să vadă că nu ne putem îndeplini sarcinile noastre cele mai elementare", a spus Shalanda Young, despre rivalul chinez.

Oficialul de la Casa Albă a evidențiat că această problemă a datoriei americane face parte dintr-o întrebare mai globală: ”Ce funcţionează în lume? Mai funcţionează democraţia? Sau modelul chinez funcţionează?!”.

Administrația Biden cere Congresului să ridice plafonul datoriei publice pentru ca SUA să nu intre în incapacitate de plată

Administraţia Biden şi opoziţia parlamentară republicană sunt angajate într-o dispută cu privire la plafonul datoriei publice. Numărătoarea inversă deja a pornit, în condițiile în care Statele Unite ar putea intra în incapacitate de plată de la 1 iunie.

Congresul SUA trebuie să voteze în mod frecvent ridicarea plafonului datoriei publice. Preşedintele Joe Biden le-a solicitat republicanilor să facă acest lucru necondiţionat. În schimb, opoziția cere reduceri ale cheltuielilor publice.

Casa Albă a publicat deja miercuri un scenariu foarte sumbru în cazul unui default al datoriei publice americane - ceea ce nu s-a întâmplat până acum - prevăzând o prăbuşire cu 45% a burselor, o recesiune de proporţii istorice şi o explozie a şomajului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE