Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China nu va mai avea cea mai numeroasă populație de pe planetă. De ce populația Indiei este pe cale să o depășească pe cea a vecinului său

Publicat de: Euronews

Populația Indiei este pe cale să o depășească pe cea a Chinei. Nimeni nu știe însă exact când. Guvernul indian a amânat recensământul care trebuia să aibă loc în 2021, astfel încât cifrele nu sunt atât de exacte. Totuși, potrivit Națiunilor Unite, un ghid de încredere în materie de demografie, India și China aveau aceeași populație în aprilie 2023 - 1,426 milioane. Având în vedere că populația Chinei este în scădere, iar cea a Indiei este în creștere, devine limpede că cea din urmă o va depăși pe prima în mod iminent.

Mai puțin înțelese sunt unele dintre lecțiile pe care le putem trage de pe urma acestui eveniment: faptul că schimbările în materie de fertilitate influențează tendințele demografice timp de decenii; că încercările de a schimba direct ratele de fertilitate - în  special în mod coercitiv - eșuează aproape întotdeauna; și că îmbunătățirea standardelor de viață este calea cea mai sigură, precum și cea mai umană, către o populație stabilă.

Cum am ajuns aici?

În 1970, populația Chinei era de 823 de milioane de locuitori, iar cea a Indiei era cu aproape o treime mai mică - 558 de milioane, potrivit The Economist. Dar, în alte privințe, cei doi giganți erau asemănători. În ambele state, persoanele cu vârsta sub 25 de ani reprezentau aceeași proporție din populație - 60%. Populația aptă de muncă (cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani) era, de asemenea, aproximativ aceeași, cu puțin peste 35%.

Cele două state mai aveau însă un lucru în comun: atât China, cât și India, erau convinse că trebuie să își reducă drastic fertilitatea. Ca urmare, cele două au ales controlul coercitiv al nașterilor ca modalitate de a face acest lucru, obligând femeile să aibă dispozitive intrauterine (DIU) sau bărbații să facă vasectomii. Restricțiile Chinei au fost mai draconice, de lungă durată și (într-un sens) eficiente. La începutul anilor 1970, țara a început o politică numită „mai târziu, mai mult și mai puțini”, ceea ce înseamnă căsătorie târzie, o distanță mare între nașteri și puțini copii (maxim doi). În anii 1980, aceasta a fost înlocuită de faimoasa „politică a unui singur copil”, care permitea majorității cuplurilor chineze din etnia Han un singur copil (regulile erau ceva mai relaxate pentru minoritățile etnice).

Împreună, aceste politici au înjumătățit rata de fertilitate a Chinei în doar zece ani (de la șase la trei) și au împins-o treptat și mai jos. Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în 2022, deși până atunci conducerea comunistă, alarmată, a eliminat politica copilului unic.

În schimb, măsurile coercitive ale Indiei au fost de scurtă durată și, din cauza sistemului federal indian, au fost aplicate mai puțin riguros în sud decât în nord. Astfel, fertilitatea indiană a scăzut treptat, ajungând la 2,0 în 2022. Ca urmare, structura populației Indiei, măsurată prin mărimea relativă a diferitelor grupe de vârstă, pare mai stabilă decât cea a Chinei. China îmbătrânește în mod alarmant. Persoanele de peste 65 de ani vor fi mai numeroase decât cele sub 25 de ani în aproximativ 15 ani. În India, acest lucru se va întâmpla abia peste aproape 60 de ani.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE