Oferte false de muncă, în grupurile de pe Facebook. Specialiștii atrag atenția: ”Sunt escroci care vânează victime”

Numărul victimelor traficului de persoane este în creștere, spun autoritățile. Din ce în ce mai mulți români ajung să fie exploatați prin muncă forțată, după ce au fost abordați online.

Pe internet sunt ample campanii de recrutare pentru munci sezoniere, în străinătate. Autoritățile atrag atenția că dacă dacă ofertele sunt prea frumoase să fie adevărate cel mai probabil nu sunt, atâta timp cât nu au la bază un contract ferm de muncă.

În ultimul an, aproape o sută de români au fost folosiți ca sclavi moderni în ferme și pe șantiere din Europa, după ce au acceptat oferte de muncă găsite pe internet.

Ei au lucrat în condiții considerate inumane, fără să fie plătiți și chiar amenințați cu bătaia dacă se opuneau. 52 de muncitori au fost eliberați recent de Garda Civilă de pe o plantație din zona Sevilla.

O femeie a povestit cum a fost înșelată după ce a acceptat o astfel de ofertă găsită pe internet. Ea susține că a fost păcălită de un cuplu care cerea 52 de euro pentru a obține documentele necesare angajării la un depozit din Germania.

Puteam să spun că acele comentarii binevoitoare de salariu, de condiții bune practic care probează anunțul de foarte multe ori sunt practic o rețea de traficanți care își da unul altuia bile albe tocmai pentru a deveni credibil, pentru a-i face pe oamenii de bună credință să dea crezare anunțului și să intre în contact pentru a ajuncela acel loc de muncă.”, a declarat Mihaela Dragus, purtător de cuvânt Agenția Împotriva Traficului de Persoane.

Rapoartele ministerului de interne arată că unii traficanți acționează și în România. DIICOT a salvat șapte muncitori care au fost obligați să lucreze la o fermă din Prahova în barăci insalubre, fără apă caldă, curent electric sau toaletă.

Erau bătuți și obligați să lucreze între 12 și 17 ore fără să fie plătiți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE