Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Occidentul, sprijin pentru Ucraina. Grecia devine a 14-a țară care se alătură declarației țărilor G7

Grecia devine a 14-a țară care se alătură declarațiiei țărilor G7 privind garanțiile de securitate oferite Ucrainei până la aderarea propriu-zisă la NATO. Volodimir Zelenski a mulțumit țărilor care au semnat această declarație. Printre ele se numără și România.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Mulțumesc fiecărui stat! MUSCA Pacea nu are alternativă. Fiecare țară care lucrează cu noi în cadrul garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în cadrul Formulei de pace, trimite un mesaj clar statului agresor. Va fi pace. Statul agresor va pierde.”

Iar Germania a anunțat că va trimite în Ucraina încă două sisteme Patriot. Armata de la Kiev va gestiona patru astfel de sisteme de apărare antiaeriană capabile să intercepteze rachetele rusești. Doar că pentru apărarea întregii țări, e nevoie de cel puțin 10 sisteme Patriot, a declarat anterior un consilier de-al lui Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Consolidarea semnificativă a apărăii antiaeriane înseamnă mii de veți salvate și abordarea reală a unui scut aerian pentru întreaga Ucraină. Fiecare oraș, fiecare sat trebuie să fie protejat. Acest lucru va sta la baza unui scut aerian paneuropean.”

Tensiuni la granița dintre NATO și Belarus

Crește tensiunea și la granița dintre NATO și Belarus, țară în care au fost dislocați mercenarii ruși după răscoala împotriva Kremlinului organizată de Evgheni Prigojin. Polonia a desfășurat trupe la hotar din cauza unei posibile amenințări. Aceștia se tem că mercenarii ruși ar putea să orchestreze o nouă criză a migranților la granița de este a Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat în vara lui 2021, când mii de migranți și refugiați din Orientul Mijlociu au încercat să treverseze hotarul dintre Polonia și Belarus.

Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării din Polonia:Nu poate fi pus la îndoială faptul regimul din Beralus colaborează cu Kremlinul. La fel, nu poate fi pus la îndoială că atacurile de la granița cu Polonia au scopul de a destabiliza situația în țara noastră. Sunt convins că toate aceste acțiuni se vor încheia cu un eșec datorită armatei poloneze și datorită consolidării frontierei cu Belarus.”

Lituania, o altă țară care are graniță cu Belarus, a anunțat că va închide două dintre cele șase puncte de trecere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE