Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia mărește numărul de trupe care își protejează frontiera cu Belarus

Ministrul polonez al apărării a declarat sâmbătă că țara sa a mărit numărul de trupe care protejează granița cu Belarus, ca mijloc de descurajare în contextul acțiunilor "destabilizatoare" ale vecinului pro-rus.

Mariusz Blaszczak s-a întâlnit la Jarylowka, în estul Poloniei, cu o parte din trupele desfășurate recent în apropierea graniței cu Belarus.

El a insistat că prezența militară sporită este pur și simplu o măsură de descurajare, nu un act ostil, așa cum susțin Minskul și Moscova.

"Nu există nicio îndoială că regimul din Belarus cooperează cu Kremlinul și că atacurile de la granița cu Polonia au ca scop destabilizarea țării noastre", a declarat Blaszczak.

Două elicoptere militare din Belarus au intrat pentru scurt timp în spațiul aerian al Poloniei săptămâna trecută, o acțiune considerată de Varșovia drept o provocare deliberată.

Blaszczak a declarat că acțiunile întreprinse de Belarus "reprezintă o amenințare la adresa securității noastre" și, din acest motiv, Polonia își consolidează potențialul "pentru a descuraja un agresor".

El a declarat săptămâna aceasta că până la 10.000 de soldați ai armatei poloneze și ai apărării teritoriale vor fi staționați la granița cu Belarus, pe lângă obișnuitele gărzi de frontieră.

Unii vor fi în pregătire activă și vor patrula, iar alții vor fi în așteptare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE