Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia înăsprește restricțiile la granița cu Belarus. Autoritățile au ridicat un zid înalt de 5,5 metri de-a lungul frontierei

Situația la granițele estice ale Europei, cele cu Rusia și Belarus, este încă foarte tensionată. Polonia ridică ziduri și garduri de-a lungul liniei de frontieră, pentru a preveni migrația necontrolată. În plus, Varșovia introduce sancțiuni care blochează sau limitează drastic trecerile granițelor. Aceste decizii vizează în primul rând regimurile autoritare din Rusia și Belarus.

Anul trecut, Polonia a ridicat un zid înalt de 5,5 metri de-a lungul frontierei cu Belarus. Cu toate acestea, zidul nu a împiedicat câteva zeci de migranți să treacă în Polonia în fiecare zi. Activiștii pentru drepturile omului spun că bariera din fier și sârmă ghimpată nu a rezolvat problema, ci dimpotrivă. Aceștia au observat un număr tot mai mare de refugiați cu răni la brațe și picioare, pe care le-au suferit când au vrut să treacă ilegal.

Anna Michalska, purtător de cuvânt al Gărzii de Frontieră: ”La granița dintre Polonia și Belarus există un singur punct de trecere a frontierei funcțional, la Terespol. Acesta este destinat traficului de pasageri. La punctul de trecere a frontierei de la Kukuryki sunt introduse restricții. La aceste puncte de trecere a frontierei, precum și la cele cu Rusia, nu există trafic turistic. O barieră electronică este instalată acolo care funcționează fără probleme. Din august 2021, putem observa implicarea serviciilor belaruse în organizarea trecerilor ilegale de frontieră.”

Belarușii care trăiesc în Polonia, adversarii lui Lukașenko, consideră că sancțiunile sunt o necesitate. Situația de la granița cu Belarus este încordată, dar nu este doar rezultatul crizei migrației, ci și al tensiunilor politice și militare.

Jan Abadouski, Activist politic din Belarus aflat în exil în Polonia: ”Oamenii sunt încarcerați pentru opiniile lor politice, tribunalele sunt dependente de autorități, nu există altă cale de acțiune decât sancțiunile. Belarușii protestează împotriva amplasării armelor nucleare pe teritoriul Belarusului, aceasta este o mare amenințare la adresa siguranței, este o amenințare reală pentru întreaga Europă.”

Sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului, efecte negative și asupra Poloniei

Sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului au afectat și afacerile poloneze, cum ar fi turismul, transportul internațional și comerțul. Antreprenorii polonezi au decis să se organizeze pentru a putea supraviețui.

Ewelina Grygatowicz-Szumowska, fondator al Alianței antreprenorilor polonezi „United East”: ”Grupăm companiile care au suferit pierderi ca urmare a închiderii traficului transfrontalier. Majoritatea deciziilor au fost luate peste noapte, nici măcar nu am avut ocazia să ne pregătim. Am vrut să obținem ajutor de la trezoreria statului, astfel încât să ni se pregătească orice resursă financiară pentru a putea supraviețui.”

Ewelina este, de asemenea, un antreprenor care conduce o agenție vamală. Ea a reușit acum să obțină ajutor financiar din partea guvernului polonez pentru următoarele 12 luni.

Ewelina Grygatowicz-Szumowska: ”În prezent, am 68 de angajați. Odată cu închiderea a două puncte de trecere a frontierei, trei dintre birourile mele au fost închise și am 23 de angajatori acolo. Încă nu am concediat pe nimeni, pentru că am reușit să obținem compensații. Avem nevoie de o infuzie de numerar care ne vă permite să supraviețuim, sau poate să schimbăm sectorul de activitate.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE