Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O statuie a lui Evgheni Prigojin a fost dezvelită la mormântul său din Sankt Petersburg

O statuie din bronz a lui Evgheni Prigojin, fostul lider Wagner, a fost dezvelită la mormântul său din Sankt Petersburg, informează AFP, potrivit Agerpres.

Prigojin a murit într-un accident de avion în august 2023, la două luni după ce revolta pe care a început-o în Rusia a eșuat.

Zeci de susţinători ai săi au fost văzuţi în faţa impunătoarei statui. Unii dintre ei au depus flori, iar câțiva erau îmbrăcați în uniformă militară, cu fețele acoperite.

Cine a fost ”Bucătarul lui Putin”

Evgheni Prigojin, care a făcut avere la începutul anilor 2000 datorită unor contracte cu cantinele armatei ruse, a fondat grupul Wagner în 2014, responsabil iniţial de treburile murdare ale Kremlinului în Africa şi Orientul Mijlociu. Mai apoi, a fost mobilizat pe frontul din Ucraina începând cu luna februarie a anului 2022.

Considerat anterior un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin a căzut în dizgraţie după ce a ordonat oamenilor săi să mărşăluiască spre Moscova în iunie 2023, preluând în special controlul asupra cartierului general al armatei de la Rostov pe Don, în sud, fără să întâmpine rezistenţă.

Prigojin acuza comandamentul armatei ruse de incompetenţă în Ucraina şi de corupţie, precum şi că i-a ascuns lui Putin realitatea de pe teren.

La jumătatea lui mai 2024, Vladimir Putin l-a demis pe ministrul Apărării Serghei Şoigu, care ocupa această funcţie din 2012 şi care fusese ţinta predilectă a criticilor lui Prigojin, iar în cadrul acestui proces mai mulţi ofiţeri superiori au fost arestaţi, fiind acuzaţi de corupţie.

Deşi Prigojin şi oamenii săi au renunţat în cele din urmă să ajungă în capitala Rusiei după câteva ore de confuzie, acest episod rămâne cel mai periculos moment în cei 25 de ani de putere a lui Vladimir Putin, notează AFP.

Două luni mai târziu, în august 2023, Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion între Moscova şi Sankt Petersburg. Kremlinul a negat responsabilitatea pentru accident.

La rândul său, Vladimir Putin a vorbit public despre un bărbat "talentat" care a făcut "greşeli".

Mulţi dintre luptătorii Wagner au fost ulterior integraţi în armata rusă sau în alte structuri.

La Moscova, în centrul oraşului, foarte aproape de zidurile roşii ale Kremlinului, este instalat de câteva luni un memorial improvizat în cinstea Wagner, a lui Evgheni Prigojin şi a fidelului său adjunct, Dmitri Utkin, care a murit împreună cu el.

Fostul şef Wagner, care era foarte popular în rândul comunităţii adepţilor războiului din Rusia, ar fi împlinit sâmbătă 63 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE