Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O pereche de pangolini, o specie de animale pe cale de dispariție, prezentată publicului în Praga

Grădina zoologică din Praga a prezentat publicului o pereche de pangolini, o specie de animale pe cale de dispariție. Este doar al doilea parc de animale de pe continentul european care are astfel de exemplare. Sosirea rarei achiziții din Taiwan este o consecință a unei decizii chineze, care a împiedicat sosirea a unei perechi de urși panda.

Guo Bao, masculul de pangolin, și Run Hou Tang, femela, provin de la grădina zoologică din Taipei.

În urmă cu câțiva ani, capitala cehă se aștepta să primească un urs panda, după ce a semnat un acord de parteneriat cu capitala chineză în 2016, dar aceste speranțe s-au încheiat doar trei ani mai târziu, când Praga a decis să revoce acordul cu Beijingul, o acțiune care a înfuriat China. Se estimează că aproape 200.000 de exemplare au fost traficate în 2019. Solzii de pangolin sunt folosiți în medicina tradițională chineză.

Miroslav Bobek, Director Grădina Zoologică din Praga: „Uneori se critică și sosirea pangolinilor, de ce ei sunt aici în loc de panda. Nu prea înțeleg de ce, deși, bineînțeles că este o posibilă interpretare. Pentru noi, ei sunt ambasadori ai naturii sălbatice, ambasadori ai pangolinilor care încă trăiesc în sălbăticie. La fel, dacă ar fi să avem aici panda uriași, ei ar fi un simbol al protecției speciilor pe cale de dispariție."

Sosirea cuplului de pangolini are și profunde implicații politice. Relațiile dintre Cehia și China s-au agravat în 2020, atunci când a fost semnat un acord între Praga și Taipei. Înțelegerea includea și cooperarea între grădinile zoologice din cele două orașe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE