Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Investigația Recorder dată jos de Youtube a fost republicată de platformă după o zi

O nouă investigație Recorder a fost dată jos de Youtube, după un episod similar care a avut loc în septembrie 2023. Este vorba despre ancheta jurnalistică ”Vânătorul de bătrâni”, semnată de jurnalista Andreea Pocotilă și publicată pe 13 februarie.

16/02/2024 , 15:49

Investigația Recorder, republicată de Youtube după o zi

Investigația ”Vânătorul de bătrâni” a fost republicată de Youtube la o zi după ce a fost eliminată. Jurnaluștii publicației transmit:

”Investigația a reapărut astăzi (vineri, 16 februarie - n.r.) pe YouTube după ce Biserica Lumina și-a retras reclamația făcută către YouTube și a emis un comunicat în care se delimitează de faptele lui Burcă. Rămâne, totuși, ușurința cu care platforma YouTube a eliminat, pe baza unei singure reclamații, o investigație jurnalistică de larg interes public. În ultimele zile, am primit zeci de mesaje de la oameni revoltați că aceeași platformă tolerează reclame care promovează escrocherii financiare și care se folosesc de imaginea unor personalități publice, distorsionându-le vocile prin tehnologia deepfake. Mulți dintre cei care ne-au scris spun că au raportat aceste reclame, însă YouTube n-a luat nicio măsură sau a răspuns că respectivele clipuri nu le încalcă standardele. Balanța dintre etică și maximizarea profitului pare greu de ținut în echilibru de către o corporație care produce miliarde de dolari anual.”


Știrea inițială:

Jurnaliștii de la Recorder explică, pe Facebook, că materialul jurnalistic a fost eliminat ”din cauza unei reclamații care invocă încălcarea drepturilor de autor. Biserica Lumina a invocat folosirea unor imagini în care Sebastian Burcă, persoana vizată de investigație, este botezat.”

”Investigația a fost ștearsă, deși termenii și condițiile YouTube permit folosirea imaginilor din surse externe pentru crearea de conținut jurnalistic. Am contestat decizia și ne așteptăm ca investigația să fie din nou disponibilă pe YouTube în cel mai scurt timp.”, mai spun jurnaliștii de la Recorder.

Între timp, investigația a fost publicată pe pagina de Facebook a Recorder.

În luna septembrie, ancheta jurnalistică intitulată "Dumnezeul achizițiilor se întoarce" a fost dată jos de pe YouTube și republicată, peste noapte. Jurnaliștii au contestat decizia, cel mai probabil luată pe baza unui algoritm. "A făcut-o (n.r. platforma YouTube) netransparent și fără motivare, la fel ca în cazul eliminării de pe platformă ", au precizat Alex Nedea și colegii într-un mesaj pe Facebook.

Ce a investigat Recorder

Investigația ”Vânătorul de bătrâni” urmărește cazul unui tânăr din Oradea care, de mai mulți ani, urmărește bătrâni singuri care dețin bani și proprietăți valoroase, le câștigă încrederea și le preia averea.

În cazurile documentate de jurnaliștii Recorder, bătrânii care le-au lăsat averile au murit subit și au fost incinerați.

Recorder: ”Deși e vorba de moartea unor bătrâni singuri, mai mulți prieteni și vecini ai acestora se încăpățânează să ceară explicații și se revoltă în fața lipsei de reacție a autorităților. După mai bine de patru ani în care procurorii nu sunt capabili să stabilească nimic, cunoscuții bătrânilor apelează la presă.

Folosindu-se de instrumente jurnalistice, Recorder a încercat, vreme de aproape un an, să pună cap la cap mărturii, informații din dosar și ramificații ignorate de anchetatori.

Misiunea noastră este să le aducem în fața publicului și să le facem cunoscute. Stabilirea adevărului rămâne în sarcina Justiției.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE