Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O minte sclipitoare. Un băiat din Năvodari face calcule complicate în timp record, fără hârtie și creion, și câștigă aurul la competiții internaționale

Un băiețel de clasa a II-a din Năvodari uimește lumea. A câștigat aurul la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală din Turcia și are în palmares alte zeci de trofee. Face calcule complicate în doar câteva secunde, fără creion și caiet sau calculator. Doar în minte. Și chiar dacă exersează mult, are timp câteodată și de joacă.

Iustin Ștefan Petcu, un băiețel de opt ani din Năvodari capabil să calculeze ca un computer

Iustin: „Trofeul acesta este din Turcia, locul Champion. Acesta este din India, locul Champion. Acesta este din Coreea, locul 1. Acesta este din Cairo, Champion of Champions”.

Faceți cunoștință cu Iustin Ștefan Petcu. Are doar opt ani. Este sociabil, mereu cu zâmbetul pe buze și face în doar câteva secunde calcule pentru care cei mai mulți dintre noi au nevoie de ajutorul unui calculator. Și-a descoperit abilitățile acum trei ani și de atunci a câștigat zeci de trofee la olimpiade de profil din țară și din străinătate.

VEZI GALERIA
3 imagini

Pasiunea pentru calcule o are și sora lui mai mare, și ea campioană. Iustin este mereu în competiție cu ea și de cele mai multe ori participă chiar la aceleași concursuri.

Iustin: „Acest trofeu a fost cel mai greu de luat pentru că sora mea a participat aici, ea are 13 ani și este campioană națională și internațională”.

Reporter: Tu ai luat primul loc?

Iustin: „Aham”.

Reporter: Și ai bătut-o pe sora ta?

„Da”.

Știe că este înzestrat cu un dar aparte, însă recunoaște cu uneori e nevoie de foarte multă atenție pentru a calcula corect într-un timp record.

Iustin Ștefan Petcu: „La sute adun primele două numere și apoi ultimul cu ultimul număr și așa obțin rezultatul corect, dar dacă nu sunt așa atent, greșesc”.

Reporter: Cât ești tu de rapid?

„Fac calculele pe vreo - să spunem - cinci milisecunde”.

Iustin a devenit rapid modelul copiilor din clasă și chiar dacă uneori se plictisește la orele de matematică, învățătoarea încearcă să găsească mereu noi provocări pentru el.

Irina Duță, învățătoare: „Îi ofer tot timpul probleme, exerciții care să îi stimuleze gândirea și să simtă că progresează zilnic. Asemenea copii trebuie încurajați mereu, să se dezvolte acest talent”.

Vestea că la vârsta lui băiețelul este deja campion cu multe trofee la activ s-a răspândit și printre matematicieni, așa că participarea la concursuri de profil din străinătate a devenit deja o obișnuință.

Viorel Petcu, tatăl lui Iustin: „Cred că am fost în vreo 10-15 țări numai la concursurile lor. Nu poți să descrii în cuvinte ce simți în momentele în care al tău copil este chemat pe scenă și în acel moment i se înmânează cel mai înalt trofeu și cea mai mare distincție la un concurs, de matematică, de orice”.

Următoarea competiție de aritmetică mentală la care Iustin este hotărât să ia aurul din nou va avea loc pe 7 mai, la Dubai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE