Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O jurnalistă renumită din Rusia, Elena Milashina, a fost bătută crunt în Cecenia de persoane mascate

Jurnalista Elena Milashina a ajuns în spital cu răni grave, după ce a fost bătută de persoane mascate în Cecenia. Rusoaica, alături de avocatul Alexander Nemov, specializat pe drepturile omului, mergea spre un tribunal din capitala Groznâi, acolo unde urma să facă un reportaj despre Zarema Musayeva, considerată prizonier politic după ce a fost arestată în ianuarie 2022.

Musayeva (53 de ani), mamă a trei copii, a fot arestată de forțele de securitate cecene anul trecut. La acea vreme, Kadîrov a spus despre ea că "toată familia ei trebuia să fie la închisoare sau sub pământ".

Cei trei fii ai lui Musayeva au fugit din Cecenia după ce au făcut publice, pe rețelele de socializare, abuzurile liderului cecen și încălcările drepturilor omului. Soțul Zaremei Musayeva, fost judecător, fusese și el reținut, pentru o scurtă perioadă, însă a reușit să fugă ulterior în Georgia.

Elena Milashina, bătută crunt în Cecenia, de persoane mascate

Elena Milashina și Alexander Nemov au zburat de la Moscova la Vladikavkaz, iar de acolo au luat un taxi către capitala Ceceniei, Groznâi. Ulterior, mașina a fost blocată de trei mașini, din care au ieșit persoane mascate care i-au bătut și torturat pe Milashina și Nemov.

"A fost o răpire clasică. Ne-au blocat, apoi ne-au scos șoferul din mașină, s-au urcat înăuntru, ne-au aplecat capetele, mi-au legat mâinile, m-au forțat să îngenunchez și mi-au pus un pistol la cap", a spus Yelena Milashina, potrivit unui reprezentant al drepturilor omului, din Cecenia, citat de BBC.

Novaya Gazeta, publicația la care lucrează Elena Milashina, susține că jurnalista a ajuns într-un spital din Cecenia, cu o leziune cerebrală, cu niște degete rupte, cu capul ras și cu fața stropită cu vopsea verde. A fost rănit și avocatul Alexander Nemov, iar asociația drepturilor omului Crew Against Torture, la care lucrează, a postat o fotografie în care se vede o tăietură la picior. El a fost nevoit să se deplaseze într-un scaun cu rotile.

"Au intrat pe teritoriul Ceceniei, mașina lor a fost blocată de trei mașini din care au ieșit oameni mascați și înarmați. I-au scos afară din mașină și i-au bătut foarte tare, lovindu-i cu picioarele în față. Au ațintit armele spre ei și i-au amenințat că vor fi uciși. I s-a spus: 'nu scrie nimic și nu mai veni aici! Te-am avertizat!' ", a precizat Natalia Kurekina, purtător de cuvânt al agenției pentru drepturile omului Crew Against Torture.

Din cauza rănilor, Milashina și Nemov nu au mai putut să ajungă la tribunalul unde era audiată Musayeva, care a primit o sentință de 5 ani și jumătate de închisoare. Ea a fost acuzată de fraudă fiscală și de ultraj asupra unui ofițer de poliție.

Elena Milashina fusese amenințată și în trecut de Ramzan Kadîrov

Milashina plecase spre Rusia în februarie 2022, după ce președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a numit-o teroristă și despre care a spus că "noi mereu am eliminat teroriștii și pe complicii lor".

În 2020, jurnalista de investigație a mai fost atacată în timp ce era alături de alt avocat, Marina Dubrovina.

Materialele pe care Milashina le face detaliază abuzurile din Cecenia și încălcări ale drepturilor omului. Ea a investigat și a documentat cazurile a două femei care au fost ucise pentru că au muncit și ele în acest domeniu. În 2006, o colegă a Elenei, de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaya, a fost ucisă la Moscova, în timp ce prietena ei, Natalia Estemirova, care era și ea militantă pentru drepturile omului, a fost răpită și împușcată la Groznâi.

În urmă cu o săptămână, Milashina a discutat cu cei de la BBC despre ceea ce intenționa să facă și a spus că era conștientă că Ramzan Kadîrov "putea cu ușurință să pună în practică" acele amenințări cu moartea.

"Mă cam obișnuiesc cu asta, pentru că, de câteva ori, aproape în fiecare an, Kadîrov lansează amenințări la adresa mea sau la adresa jurnaliștilor de la Novaya Gazeta. El se comportă ca și cum ar fi proprietarul regiunii Cecenia", a spus Milashina, în urmă cu o săptămână, citată de BBC.

Ramzan Kadîrov este unul dintre cei mai fervenți susținători ai lui Vladimir Putin. El a fost acuzat la scară mondială că ar fi ordonat crime, răpiri și torturi.

Anul trecut, Kadîrov și-a trimis militarii în Ucraina pentru a ajuta armata rusă în război. Trupele sale și-au câștigat o reputație de brutalitate excesivă. De asemenea, numele lui Kadîrov a fost legat de uciderea liderului opoziției ruse Boris Nemțov. Vladimir Putin i-a încredințat lui Kadîrov președinția Republicii Cecene în 2007, la trei ani după ce tatăl său a fost asasinat în 2004.

  • Elena Milashina a câștigat premiul Free Media în 2016.
  • În 2000, Milashina a publicat un material legat de problemele de pe submarinul nuclear Kursk.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE