Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O femeie din Vietnam, condamnată la moarte pentru cea mai mare fraudă financiară din istoria țării

Un tribunal din Vietnam a condamnat-o la moarte, joi, pe Truong My Lan, o femeie magnat imobiliar. Ea a fost implicată într-o fraudă financiară masivă de 304 trilioane de dongi (aproximativ 12,46 miliarde de dolari). Este cea mai mare fraudă din istoria țării.

Truong My Lan, președintă a companiei de dezvoltare imobiliară Van Thinh Phat Holdings Group, a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri, mită și încălcări ale reglementărilor bancare în urma unui proces în orașul Ho Chi Minh, cel mai important centru comercial al țării, conform informațiilor furnizate de media de stat.

Procesul face parte dintr-o campanie anticorupție

Pe 5 martie, a început procesul care face parte din campania anticorupție promisă de liderul Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, de mulți ani. Rezultatele concrete ale acestei campanii au fost puține.

Inițiativa, cunoscută sub numele de "Furnalul Incandescent", a condus la acuzarea sau demiterea a sute de oficiali de rang înalt sau persoane influente din mediul de afaceri.

În 2022, bursa din Vietnam a înregistrat o pierdere de 40 de miliarde de dolari după o serie de mari arestări în lumea corporaţiilor. Totodată, a afectat încrederea investitorilor într-un moment delicat pentru economia care creşte în ritm accelerat.

De ce a fost acuzată Truong My Lan

Truong My Lan și complicii ei au fost acuzați de deturnarea a peste 304 trilioane de dongi de la Joint Stock Commercial Bank (SCB) din Saigon, pe care ea o controla prin intermediul unor zeci de intermediari, conform declarațiilor investigatorilor.

Între începutul lui 2018 și octombrie 2022, când statul vietnamez a intervenit pentru a salva banca SCB, Lan și-a însușit sume semnificative de bani prin aranjarea unor credite ilegale către companii fantomă, au mai subliniat anchetatorii. Un membru al familiei femeii de afaceri a declarat pentru Reuters că aceasta va face apel împotriva verdictului, înainte ca acesta să fie anunțat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE