Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O eurodeputată din Letonia ar fi colaborat cu serviciile secrete ruse. Tatjana Zdanoka, anchetată penal

Autoritățile letone au demarat o anchetă penală ce o vizează pe europarlamentara Tatjana Zdanoka pentru posibilă cooperare cu serviciile secrete ruse, a anunțat agenția Leta, citată de Agerpres.

Tatjana Zdanoka ar fi fost angajată de serviciile secrete ruse pentru a promova opinii în favoarea regimului de la Kremlin în statele baltice. În acest scop, europarlamentara ar fi fost îndrumată de doi agenţi, cel puţin în perioada 2004-2017, după cum reiese dintr-o serie de mesaje transmise prin e-mail.

ted

Cercetările în cazul Tatjanei Zdanoka ar fi început la data de 22 februarie. Autorităţile de la Riga nu au făcut publice alte detalii despre ancheta în desfăşurare.

Tatjana Zdanoka este membră a Parlamentului European încă din 2004 şi nu face parte din niciun grup politic. La rândul său, Parlamentul European efectuează o anchetă separată referitoare la acuzaţiile la adresa eurodeputatei letone.

Cum a luat amploare scandalul Qatargate în Parlamentul European

Scandal de corupţie Qatargate a luat amploare în Parlamentul European, în 2013, când au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella (Belgia), Andrea Cozzolino (Italia), fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unei organizaţii neguvernamentale.

Ei au fost suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.

În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE