Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul persoanelor cu dizabilități, în creștere în România. Anul trecut, peste 900 de mii de români au fost încadrați într-un grad de handicap

Numărul persoanelor cu dizabilități este în creștere în România. La sfârșitul anului trecut, peste 900 de mii de români au fost încadrați într-un grad de handicap.

Deși, cei mai mulți dintre ei sunt în grija familiilor sau trăiesc independent, nu mulți reușesc să se angajeze în câmpul muncii. Majoritatea companiilor aleg mai degrabă să plătească amenzi, decât să angajeze personae cu dizabilități.

La sfârșitul anului trecut, în România erau peste 900 de mii de personae cu dizabilități, potrivit datelor Ministerului Muncii.

În creștere cu peste 20 de mii față de luna iunie din 2022. Peste 98% dintre persoanele cu handicap sunt în grija familiilor sau trăiesc independent, în timp ce 1,77% sunt în grija instituțiilor statului.

Cele mai multe persoane cu dizabilități sunt în București – peste 77 de mii. Urmează județul Prahova, cu peste 38 de mii de personae. La polul opus, cele mai puține sunt în județul Covasna – peste 6.700.

Aprope jumătate dintre persoanele cu handicap au vârste cuprinse între 18 și 64 de ani. În timp ce peste 45% au peste 65 de ani.

În același timp, vedem că peste 40% dintre persoane au un handicap grav, peste 45% handicap accentuat, iar 18% - handicap mediu și ușor.

Mulți dintre cei încadrați într-un grad de handicap ar putea și ar vrea să se angajeze în câmpul muncii, doar că puține companii sunt gata să le ofere un loc de muncă.

Deși legea obligă firmele și instituțiile, care au peste o sută de angajați, să aibă, printre salariați și, cel puțin, 4% persoane cu dizabilități, realitatea este că doar în jur de 6% dintre cei peste 900 de mii de oameni cu handicap din România au un job.

Multe companii aleg să plătească amenzi în loc să angajeze persoane cu dizabilități. Și nu sunt mici amenzile, luând în calcul cât de puține persoane cu dizabilități sunt angajate.

Amenda se calzulează în funcție de salariul minim brut pe economie și numărul de salariați cu dizabilități neangajați. Potrivit datelor ANAF, obținute de jurnaliștii de la Europa Liberă.

Între 1 ianuarie 2022 și 30 noiembrie 2023, firmele de stat și private, dar și instituțiile publice, au plătit amenzi în valoare de aproape 5 miliarde de lei, pentru neagajarea unor persoane cu dizabilități

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE