Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Persoane cu dizabilități, exploatate prin muncă. Oamenii erau duși la câmp și ținuți în frig

Pacienți cu dizabilități exploatați prin muncă, condiții improprii de trai și lipsa asistenței medicale adecvate. Sunt doar unele dintre neregulile descoperite la un centru de îngrijiri din Mehedinți de către inspectorii Consiliului de Monitorizare. Mai mult, centrul nu are nici autorizație de funcționare. Potrivit raportului Consiliului de Monitorizare, o autoritate aflată sub controlul Parlamentului, cel care s-a aflat la conducerea centrului până recent îi folosea pe beneficiari la muncile câmpului.

Beneficiarii erau ținuți în frig

Sunt mărturiile unora dintre pacienții centrului de îngrijiri din localitatea Burila Mare. Aceștia erau trimiși să muncească cu ziua la oamenii din sat sau chiar acasă la șeful centrului. 

„Înainte ca ei să poată presta, li se face o evaluare pentru capacitatea de muncă și orice fel de muncă poate sa presteze, nu e niciun fel de problemă. Problema este că nu știm dacă acești beneficiari care sunt luați la diverse munci, sunt remunerați. Ei au spus că primesc anumite sume, dar nu știu valoarea banului. Foarte murdari, mâinile neîngrijite, se vedeau că sunt munciți la câmp,” a declarat Clara Mica, inspector Comisia de Monitorizare.

Inspectorii care au mers în control au găsit condiții de trai improprii. Cei 24 de beneficiari, care au handicap mental, erau ținuți în condiții mizere și în frig. Clădirea în care stau este plină de mucegai, tencuiala se desprinde de pe pereți, iar mobilierul este vechi și ruginit. Inspectorii au mai descoperit că pacienților nu li se făceau nici măcar analizele anuale uzuale, iar tratamentele nu erau administrate în baza unor scrisori medicale actualizate.

„La prânz aveau mâncare de fasole și o supă de legume, dar de fapt erau niște paste făinoase care erau fierte cu delicat,” a spus Clara Mica, inspector Comisia de Monitorizare.

De ce nu are centrul autorizație de funcțioanre?

Conform legii, centrul ar trebui să aibă măsuri de protecție sporite. În raport se arată că paza nu este suficientă, nu exista camere de supraveghere, iar la momentul controlului trei pacienți erau plecați, fără învoire. Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, în subordinea căreia se află centrul, spune că știa de nereguli. 

„Sunt lucruri pe care le-am verificat, le-am confirmat și eu de multicel. De altfel, am și luat decizia de a-l schimba pe șeful de centru, încă din luna august. Cauza acestei probleme este lipsa de finanțare a asistenței sociale din România.  Nu este nevoie să vină instituții de control care să ne sesizeze aceste aspecte, că înseamnă că noi ar trebui să mergem acasă, că nu avem habar de nimic,” a declarat Adrian Bidilici, director DGASPC Mehedinți.

Fostul șef al centrului este, momentan, în concediu medical. Conducerea DGASPC Mehedinți  a început o ancheta, care este îngreunata de lipsa celui care ar trebui cercetat disciplinar.

„Situația șefului de centru de acolo este una foarte stranie. Deci n-au reușit să vadă dacă este pensionat sau nu, cel care era cu atribuții limitate, a venit 10 minute, după care a dispărut din peisaj,” a declarat Emanuel Gabriel Botnariu, președintele Consiliului de monitorizare.

Consiliul de Monitorizare va sesiza Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți. Potrivit șefului DGASPC, centrul încă nu are autorizație de funcționare pentru că a fost transformat în decembrie anul trecut din Centru de Integrare prin Terapie Ocupațională într-unul de Îngrijire și Asistență pentru persoanele cu dizabilități, iar procedura de licențiere durează.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE