Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul guvern polonez a demis șefii televiziunii și radioului public

Noul guvern de la Varșovia a demis conducerea posturilor publice TV și radio, dar și a agenției oficiale de știri.

Demisiile au intervenit după ce noua coaliție din Parlament a aprobat o rezoluție prin care cere independență, obiectivitate și pluralism la televiziunea și radioul public. Înainte de alegeri, partidele de opoziție acuzau media de stat că se transformase în purtătorul de cuvânt a puterii.

Mai mulți angajați au rămas în sedii pe parcursul nopții

Stațiile publice de radio și tv și-au întrerup miercuri emisia, după ce a fost oprită activitatea postului TVP Info. Ulterior, o parte dintre acestea și-au reluat emisia.

Mai mulți angajați ai stațiilor publice au rămas însă în clădiri pe parcursul nopții. Ei spun că nu știu ce va fi mai departe.

Samuel Pereira, fostul șef al TVP Info: Cu siguranță că pune mult stres pe oamenii care vor pur și simplu să își facă treaba. Ei nu văd niciun motiv pentru a ceda în fața forței (fizice), deoarece numai legea ar trebui să fie puterea decisivă și nu forța (fizică), care ar putea să ocolească legea. Adevărul este că situația este dificilă. Oamenii încearcă să se sprijine reciproc. Unii se simt mai bine, alții - mai rău. Nu avem niciun motiv să fim de acord cu acest lucru în situația în care nu există niciun temei legal pentru a prelua TVP Info și nici să permitem, pur și simplu, ca acest lucru să se întâmple.

”Cum acționează acest guvern? Preia controlul asupra presei într-un mod huliganic”

Susținătorii stațiilor publice, împreună cu reprezentanții partidului Lege și Justiție, care a trecut în opoziție, au protestat față de decizia Guvernului.

Anna Machowska, protestatar: Apărăm marea televiziune poloneză, care este cea mai bună. Cum acționează acest guvern? Preia controlul asupra presei într-un mod huliganic. Ce anume? Libertatea de exprimare. Este o lovitură de stat.

Mulți însă nu sunt de acord cu afirmațiile protestatarilor și subliniază că TVP, sub guvernarea Lege și Justiție, nu a spus neapărat adevărul.

Patryk Michalski, jurnalist: Telespectatorii TVP Info și "News " au fost manipulați timp de mulți ani. Manipulările au fost dovedite și descrise de mulți cercetători media și oameni de știință. Ceea ce a arătat TVP a devenit subiectul multor teze de masterat sau chiar de doctorat în Polonia. Avocatul Poporului a prezentat, de ani de zile, exemple concrete.

”TVP a încetat să mai emită, a încetat să mai practice propaganda și ura”

Politicienii din coaliția guvernamentală spun că sunt necesare schimbări esențiale la posturile publice și că acestea abia au început.

Adrian Witczak, deputat Platforma Civică: O veste extrem de bună. TVP a încetat să mai emită, a încetat să mai practice propaganda și ura. Putem spune clar, nu preluăm TVP, ci restabilim TVP, o redăm polonezilor. Ceea ce am promis în alegerile din 15 octombrie.

Magdalena Chodownik, jurnalist Euronews: Schimbarea conducerii și a profilului presei publice nu a fost o surpriză, coaliția de guvernare a anunțat-o de mult timp, dar disputa dintre cele două tabere, cu siguranță, nu se va încheia aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE