Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul camion militar românesc. Modelul este produs la standarde NATO, la Roman Brașov

Publicat de: Euronews

Un camion militar cu performanțe îmbunătățite a ieșit de curând pe poarta fabricii brașovene Roman. Producătorul spune că autovehiculul are particularități aparte, precum umflarea și dezumflarea automată a roților, poate transporta soldații prin albia râurilor și pe drumuri accidentate.

Roman Brașov, moștenitorul renumitei fabrici „Steagul Roșu”, a proiectat camionul și a obținut omologarea pe parcursul unui an și jumătate.

Noul camion poate transporta zece tone

Noul camion militar poate transporta trei persoane în cabină și 24 de persoane în platformă sau, de asemenea, poate transporta zece tone de materiale.

Modelul produs la Brașov are destinație logistică, dar poate fi performant și în misiunile de teren ale militarilor, spune producătorul.

Teodor Samoil, șeful proiectării de autovehicule Roman Brașov: „Combustibilul NATO este o condiție sine-qua-non a mașinilor militare NATO. Mașina poate să folosească și motorină normală, fiind un motor diesel și acest tip de combustibil. Pentru utilizarea acestui tip de combustibil motorul trebuie să fie pregătit special pentru asta. Roțile se pot dezumfla la comandă din cabină și ele au și un sistem de protecție, în momentul în care depășești viteza prescrisă ele se umflă automat, fără să oprești mașina.”

În 2018, Roman Brașov a livrat către Armata Română 23 de camioane cu platformă pentru transportul personalului militar și camioane pentru transportul materialelor. Fabrica speră să primească noi comenzi și pentru modelul îmbunătățit.

Compania are doar 100 de oameni

Ciprian Vâjoi, director comercial Roman Brașov: „Principala piață de desfacere este Armata Română. Tot ce înseamnă produs militar special se achiziționează în baza unor acțiuni care au ca efect organizarea unor licitații și singurul beneficiar este Armata Română.”

Dacă în perioada de glorie fabrica „Steagul Roșu”, așa cum se numea înainte de Revoluție, avea peste 20.000 de angajați, acum compania mai are o sută de oameni pentru producția de camioane.

Tiberiu Klein, director tehnic și relații internaționale Roman Brașov: „La producția de camioane sunt în jur de 100 de oameni, aproximativ. Multe dintre fostele secții, fabrici ale lui Roman nu mai există.”

Fabrica Roman Brașov mai produce în prezent doar camioane în ediție limitată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE