Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua metodă de a face bani pe TikTok: dormi, iar urmăritorii plătesc

În fiecare seară, la ora 21.00, Eliza Diaz, în vârstă de 24 de ani, se bagă în pat și începe să înregistreze un livestream TikTok. După aproximativ 15 minute, Diaz adoarme, iar între 1.000 și 10.000 de persoane rămân să o privească cum visează.

Diaz spune că face aceste livestream-uri pentru a ajuta utilizatorii care se luptă cu insomnia să adoarmă mai ușor.

Nu există studii cu privire la impactul influencerilor care transmit în direct somnul (sleepfluencers) asupra celor care au probleme cu insomnia, dar există câteva motive pentru care ar putea funcționa.

După cum subliniază Dr. David Spiegal, președintele asociat al secției de psihiatrie de la Stanford University Medical Center, specializat în somn și hipnoză, suntem creaturi sociale și suntem programați să empatizăm. Cu alte cuvinte, dacă vedem pe cineva cum doarme, ne-ar putea face și pe noi să ne simțim somnoroși. Este ca și cum ai privi o altă persoană căscând și ai răspunde, automat, cu un căscat.

Dr. Spiegal descrie insomnia ca fiind răspunsul intern al unei persoane la mediul în care trăiește și la modul în care gestionează acest mediu. Pentru a reuși să adoarmă, o persoană obișnuită trebuie să evite zgomotele puternice, luminile puternice și toate celelalte lucruri care îți trezesc corpul, cum ar fi exercițiile fizice sau consumul de alcool. În schimb, este mai bine să experimentezi activități pașnice, plăcute - o baie caldă, un film sau poate să privești o persoană care adoarme.

Cât câștigă sleepfluencerii

Unii dintre sleepfluenceri câștigă peste 400.000 de dolari pe an invitându-și urmăritorii să plătească pentru a le perturba somnul cu zgomote sau afișaje de lumini stridente. În schimb, veniturile lui Diaz provin din sponsorizări ale companiilor conexe.

Olson, un alt sleepfluencer, a declarat că, în medie, câștigă aproximativ 1 dolar pe noapte pentru un sleepstream. Utilizatorii îi trimit bani prin Venmo sau prin cadouri TikTok.

Olson a mai spus că se bucură că sleepstream-urile sale îi pot ajuta pe oameni să adoarmă. Actor de teatru în timpul zilei, Olson vede sleepstreaming-ul ca pe o artă, la fel de absurdă ca celebra sculptură "Fântâna" a lui Marcel Duchamp.

"Într-un mod ciudat, inexplicabil", a spus Olson, "este măgulitor. Adică, când mă trezesc și văd că peste 10.000 de oameni m-au privit în timp ce dormeam, mă gândesc: "OK, fac ceva bun".

Atât Olson, cât și Diaz spun că intenționează să continue să-și transmită în direct somnul. Diaz vrea să se extindă și mai mult în conținut legat de sănătatea mintală - sfaturile și trucurile despre care îi place să vorbească înainte ca urmăritorii să o conducă la culcare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE