Volodimir Zelenski spune că Ucraina își va crește producția internă de armament la un asemenea nivel încât să ajungă la jumătate din necesarul pentru a face față războiului cu Rusia. Ucraina va atinge această capacitate în termen de șase luni. Măsura a fost adoptată de noua conducere a guvernului, în persoana Iuliei Sviridenko.
Ucraina dorește astfel să-își sporească producția internă, din cauza creșterii incertitudinii cu privire la numărul de transporturi de arme pe care țările occidentale le mai pot furniza și, mai ales, cât de repede le pot furniza.
Ucraina își sporește producția de arme
„Transformăm gestionarea sectorului de apărare și producția de arme astfel încât, în termen de șase luni, ponderea armelor de fabricație ucraineană disponibile pentru războinicii noștri să crească simțitor. În prezent, aproximativ 40% din armele aflate în mâinile luptătorilor noștri sunt fabricate în Ucraina. În șase luni, ar trebui să fie nu mai puțin de 50%”, a declarat Volodimir Zelenski, în fața parlamentului de la Kiev.
Printre alele, Ucraina și-a dezvoltat și propriile drone cu rază lungă de acțiune, pe care le folosește pentru a lovi în interiorul Rusiei.
Între timp, Elveția a declarat joi că Departamentul american al Apărării a informat-o că Washingtonul redirecționează o comandă de sisteme de apărare antiaeriană Patriot, care nu mai trebuie să ajungă în Elveția, ci în Ucraina.
Din cauza confidențialității a sensibilității informațiilor, nu este clar dacă este vorba de sistemele Patriot comandate de Elveția, care ar urma să ajungă direct în Ucraina sau dacă acestea vor înlocui unități din alte țări europene care ar putea fi donate Kievului. Livrarea către Elveția a acestor sisteme era programată să înceapă în 2027 și să fie finalizată în 2028. Însă guvernul elvețian a declarat că Washingtonul a informat cu privire la această amânare.
Nevoia de a înarma în mod adecvat armata ucraineană este presantă în condițiile în care Rusia încearcă să își intensifice ofensiva de vară și să bombardeze orașele ucrainene cu sute de drone și rachete balistice și de croazieră.
Ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a declarat că nu poate oferi un calendar pentru momentul în care Ucraina ar putea primi arme străine suplimentare: „Ne mișcăm cu toții în grabă pentru a facilita acest lucru și pentru a-l finaliza. Lucrurile se mișcă chiar foarte repede, dar nu pot verifica o dată la care toate acestea vor fi finalizate. Cred că va fi o mișcare continuă. Planul este că vor exista echipamente de apărare de producție americană, capacități, care vor fi vândute aliaților noștri europeni, pe care aceștia le vor furniza Ucrainei”.
Ministrul britanic al Apărării, John Healey, a declarat că el și omologul său german, Boris Pistorius, vor prezida luni o reuniune a aliaților Ucrainei, pentru a discuta despre planurile de înarmare propuse de președintelei american Donald Trump.
Trump a declarase, pe 11 iulie, că Washingtonul va trimite arme, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană Patriot, Ucrainei prin intermediul NATO.
Conferința pentru redresarea Ucrainei de la Roma cu o zi mai devreme, Cu o zi lmi devreme, Zelenski a declarat că Germania va plăti pentru două dintre aceste sisteme, iar Norvegia a fost de acord să furnizeze unul.