Rusia amenință iar că ar putea folosi arma nucleară. Fost diplomat la Moscova: Sunt declarații hazardate, cu rol de coerciție în câmpul diplomatic

Noua aluzie despre posibila folosire a armelor nucleare reprezintă o formă deintimidare și șantaj” din partea Rusiei, a declarat Dorin Popescu, fost diplomat la Moscova, pentru Euronews România. Expert în geopolitică a argumentat că amenințările lansate prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului sunt nefundamentate, în condițiile în care doctrina nucleară a Rusiei nu prevede că incitările politico-diplomatice sunt o amenințare de natură existențială la adresa statului rus.

  • Kremlinul a acuzat miercuri statele europene că se angajează într-un militarism agresiv și a făcut din nou aluzie la posibilitatea folosirii armelor nucleare.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că doctrina nucleară recent revizuită a Rusiei prevede că și „incitarea” de către puterile nucleare a statelor nenucleare la acțiuni ostile împotriva Rusiei constituie un act de agresiune.

În emisiunea „România lui Vitalie”, Dorin Popescu, expert în geopolitică, a explicat că Dmitri Peskov a adus o „interpretare nesusținută” a textului doctrinei nucleare.

„Este de fapt o marotă a unora dintre oficialii ruși. Noutatea o reprezintă discursul exagerat, amplificat, cu rol de coerciție, intimidare și șantaj.

Doctrina nucleară a Federației Ruse nu prevede astfel de interpretări, dar domnul Peskov (Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, n.r) își permite să exagereze, să inflameze spațiul public, aducând o interpretare nesusținută de textul doctrinei nucleare”, a afirmat Popescu, la Euronews România.

Fost diplomat român, despre amenințările nucleare ale Rusiei: „Avem o teatralitate pură la Moscova”

„În urmă cu câteva luni au fost operate modificări care includ o participare activă, substanțială a unor țări nucleare într-o amenințare care să fie una de natură existențială pentru Federația Rusă. Sub nicio formă, incitări politico-diplomatice, declarații în spațiul public, nu pot reprezenta o participare activă și substanțială a unui stat nuclear la o amenințare care să fie de natură existențială, fie și desfășurată convențional împotriva Federației Ruse.

Deci, avem retorică. Tot Peskov opina în urmă cu două zile despre declarațiile președintelui american să reprezintă o teatralitate pură. Avem o teatralitate pură și la Moscova.

Sunt declarații hazardate, eronate și au un rol de coerciție în câmpul diplomatic. Astfel de declarații nu trebuie să le atribuim mai multă semnificație decât ele au deja.

Dacă Rusia va ajunge vreodată să aprecieze că o posibilă amenințare convențională sau nucleară ar atinge nivelul existențial, numai atunci Moscova s-ar putea gândi la utilizarea armei nucleare ca mijloc de reacție și de apărare. Suntem extrem de departe de acest scenariu. Nu avem niciun fel de motiv de îngrijorare”, a precizat expertul în geopolitică.

Fostul diplomat a reamintit faptul că Moscova pretinde repetat că este disponibilă pentru desfășurarea așa numitei de-a treia runde de negocieri și „cere în mod explicit o capitulare politico-diplomatică a Ucrainei”.

„Aflat în vizită în Polonia, ministrul ucrainean de Externe a spus că Ucraina este de acord să participe la cea de-a treia rundă, însă Ucraina cere ca tema să fie convenirea unui armistițiu de încetare a focului.

Pe fond, Mocsova vrea ca UE și SUA să facă presiuni asupra Ucrainei să accepte condițiile ultimative de capitulare efectivă”, a mai menționat Popescu.

De asemenea, fostul diplomat a menționat că există „o atitudine de dispreț a Moscovei” față de ultimatumul de 50 de zile anunțat de președintele american Donald Trump „pe care îl tratează ca pe un exercițiu de retorică al Washingtonului”.

„Washingtonul nu are instrumente adevărate pentru a crea un nivel ridicat de coerciție asupra Moscovei, iar Moscova știe foarte bine acest lucru”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE