Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia: Producția de petrol și gaze, afectată de o grevă a muncitorilor

Muncitorii norvegieni din domeniul offshore au început marți o grevă. Această oprire va reduce producția de petrol și gaze din Norvegia, a declarat sindicatul care conduce acțiunea, conform Euronews.com.

Impact substanțial asupra exporturilor de gaze

Greva, în cadrul căreia muncitorii cer majorări salariale pentru a compensa creșterea inflației, are loc pe fondul prețurilor ridicate la petrol și gaze, aprovizionarea cu gaze a Europei fiind deosebit de dificilă după reducerea exporturilor rusești.

Sindicatul Lederne și lobby-ul care reprezintă companiile petroliere au declarat luni seară că părțile negociatoare nu au făcut progrese și că greva va începe la miezul nopții, ora locală. Greva va avea „un impact substanțial asupra exporturilor de gaze”, a precizat Asociația norvegiană pentru petrol și gaze pe site-ul său. „Aproximativ 13% din exporturile zilnice de gaze ale Norvegiei vor fi pierdute”.

Equinor, operatorul platformelor, a inițiat o oprire a trei câmpuri din Marea Nordului ca urmare a grevei, a anunțat marți compania.

Oprirea de marți la trei câmpuri petroliere: Gudrun, Oseberg South și Oseberg East, urmează să fie extinsă la alte trei câmpuri, Kristin, Heidrun și Aasta Hansteen, începând de miercuri la miezul nopții.

Un al șaptelea zăcământ, Tyrihans, va trebui să se închidă deoarece producția sa este procesată de la Kristin.

Reducerea producției de petrol și gaze

Marți, producția de petrol și gaze va fi redusă cu 89.000 de barili echivalent petrol pe zi (boepd), din care producția de gaze reprezintă 27.500 de boepd, a reiterat marți Equinor. Pe măsură ce greva se adâncește începând de miercuri, producția de petrol va fi redusă cu 130.000 de barili pe zi, a precizat Equinor, confirmând o estimare anterioară.

Reuters estimează că acțiunea din această săptămână corespunde la aproximativ 6,5% din producția Norvegiei. De aceea, aproape un sfert din producția de gaze a Norvegiei ar putea fi oprită până sâmbătă, precum și aproximativ 15% din producția de petrol.

Guvernul norvegian a declarat că urmărește „îndeaproape” conflictul. Acesta poate interveni pentru a opri o grevă dacă există circumstanțe excepționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE