Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia anunţă expulzarea a 15 'agenţi de informaţii' ruşi

Publicat de: Euronews

Norvegia a anunţat joi expulzarea a 15 angajaţi ai ambasadei Rusiei la Oslo pe care îi consideră "agenţi de informaţii" operând sub acoperirea posturilor diplomatice, informează Reuters şi France Presse.

"Aceşti 15 agenţi de informaţii sunt declaraţi indezirabili pentru că desfăşoară activităţi care sunt incompatibile cu statutul lor diplomatic", a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt într-un comunicat.

"Decizia guvernului este ca răspuns la schimbarea situaţiei de securitate în Europa, care a condus la creşterea ameninţării informatice din Rusia", a adăugat Ministerul de Externe norvegian într-un comunicat. "Ofiţerii (de informaţii n.r.) în cauză trebuie să părăsească Norvegia în curând", potrivit comunicatului.

Ambasada Rusiei la Oslo nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii, contactată de Reuters.

Norvegia, membră a alianţei militare NATO, are graniţă cu Rusia în zona arctică.

"Acesta este un pas important în contracararea şi reducerea nivelului activităţii (serviciilor de) informaţii ruse în Norvegia şi, prin urmare, în apărarea intereselor noastre naţionale", a mai spus ministrul de externe Anniken Huitfeldt.

Moscova, la rândul ei, a anunţat joi, prin Ministerul rus de Externe citat de agenţia oficială de presă TASS preluată de Reuters, că va răspunde la expulzarea de către Norvegia a 15 diplomaţi ruşi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE