Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi tensiuni între Ucraina și Germania. Totul a pornit de la un steag ucrainean

Kievul a condamnat ieri Berlinul, după ce autoritățile locale au interzis afișarea simbolurilor Ucrainei și Rusiei, cu ocazia manifestațiilor de Ziua Victoriei. Poliția a interzis expunerea steagurilor și a altor însemne naționale în 15 locuri memoriale din Berlin, inclusiv în parcurile Tiergarten și Treptower, locuri cu o semnificație aparte pentru acest eveniment.

Kievul spune că gestul autorităților din Germania de a împiedica arborarea steagului ucrainean, la un serviciu comemorativ pentru Ziua Victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost o palmă dată poporului ucrainean. Poliția din Berlin a confiscat cel puțin un steag mare după ce oficialii din Germania au spus că nici steagurile rusești, nici cele ucrainene nu vor fi arborate, pentru a se asigura că aceste evenimente comemorative vor rămâne pașnice.

Însă ministrul de Externe al Ucrainei a acuzat Berlinul că a făcut o greșeală. El a spus că este profund greșit să tratezi simbolurile ucrainene și rusești în mod egal. Oficialul a adăugat că acea confiscare a unui drapel ucrainean de la protestatarii pașnici a fost un atac la adresa tuturor celor care apără Europa și Germania de agresiunea rusă.

Demonstrații și la Köln

De asemenea, în orașul german Köln au avut loc demonstrații, atât în favoarea Ucrainei, cât și a Rusiei. Aproximativ 1.000 de oameni s-au adunat pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Kiev, unii manifestându-se solidari cu președintele rus Vladimir Putin, alții pur și simplu opunându-se războiului sau livrărilor de arme către Ucraina.

Cu toate acestea, o demonstrație pro-Ucraina a atras mult mai mulți participanți, deși numărul acesta a fost sub 10.000, aceasta fiind participarea la care se așteptau organizatorii. Polițiștii au fost trimiși pentru a preveni confruntările dintre cele două grupuri. Relațiile dintre Germania și Kiev au fost tensionate încă de la începutul războiului, unii oficiali din capitala Ucrainei susținând că Berlinul nu a făcut suficient pentru a sprijini țara invadată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE