Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi stații seismice, instalate în patru localități după cutremurul cu magnitudinea de 5,7 din Gorj

Trei stații seismice și cinci GPS au fost instalate în localitățile localităţile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara, în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 produs marți în județul Gorj. Seismologii vor astfel să efectueze cercetări privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele generate de mișcările telurice, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

"În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialişti în zonă pentru montarea a 3 staţii seismice şi 5 staţii GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea. Noile staţii seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică şi pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar staţiile GPS vor înregistra deformările crustale", a scris INCDFP într-un mesaj publicat pe Facebook.

Specialiștii au precizat că aceste staţii seismice vin în completarea celor cinci astfel de echipamente deja existente în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroşani, Târgu Jiu, Herculane şi Strehaia.

Peste 315 replici după cutremurul cu magnitudinea 5,7 din Gorj

Datele făcute publice joi de INCDFP arătau că cutremurul care a avut loc marți, 14 februarie, a produs peste 315 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depăşind 3 pe Richter.

Cea mai mare replică s-a produs joi, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km, şi a avut magnitudinea de 4,2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV.

Nu mai puțin de 15 cutremure au fost înregistrate, joi, în Gorj, având magnitudini între 2 şi 4,2, potrivit site-ului INCDFP. Vineri, 17 februarie, s-a produs un singur cutremur, cu magnitudinea de 2,9 pe Richter. Acesta s-a produs la ora locală 00:18 şi la o adâncime de 3 kilometri.

Seismul de marţi din judeţul Golj, cu magnitudine 5,7, a fost cel mai mare produs vreodată în zona respectivă.

Anterior, în 13 februarie, tot în acea zonă, s-a produs un cutremur de magnitudine 5,2, intensitate epicentrală V, la o adâncime de 16 km.

Potrivit INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km. Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost în 1912 - 4,5, adâncime 10 km, 1916 - 3,9 adâncime 10 km, 1962 - 4, adâncime 16 km şi 1963 - 4,5, adâncime 10 km.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE