Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi reguli pentru dezvoltările imobiliare din Brașov: Autoritățile vor să limiteze construcțiile haotice de pe dealuri

Autoritățile din Brașov vor să limiteze construcțiile haotice de pe dealuri. Consiliul Local a aprobat, săptămâna aceasta, Reglementările privind construcțiile în pantă prin care este clarificat modul în care se va construi în zonele de dealuri, versanți și terenuri în pantă.

Care sunt principalele prevederi

Obiectivul acestor reguli este de a reduce la minimum impactul construcțiilor asupra cadrului natural. La toate solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie se vor include obligatoriu și alte studii suplimentare pentru a se evita situațiile în care pe aceste terenuri se construiesc ansambluri de blocuri cu mai multe niveluri. Numărul maxim de apartamente dintr-o clădire este limitat la 6.

În plus proiectul de regulament introduce o serie de indicatori de control. Conform acestuia, ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%, adică suprafața de teren păstrată în stare naturală - minimum 25% și ponderea spațiilor verzi amenajate - tot 25% din suprafața parcelei.

În ceea ce privește înălțimea clădirilor, documentul clarifică modul de calcul al nivelurilor, astfel încât să nu mai existe situații în care dintr-o latură, de exemplu, numărul de niveluri este parter plus 2 etaje, iar din partea opusă să fie parter plus 5 etaje, diferența fiind, până acum, încadrată ca nivel subteran. Conform noului regulament, se consideră nivel suprateran orice nivel care are cel puțin o fațadă vizibilă pe cel puțin jumătate din suprafața acesteia.

Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, a vorbit la Euronews România despre cât de afectată este zona dealurilor din zona Brașovului și despre importanța noului proiect de regulament.

„Zona dealurilor din jurul Brașovului este afectată deja, pentru că avem un istoric al dezvoltărilor imobiliare, cu precădere în ultimii 15-20 de ani, care au tăiat foarte mult din aceste dealuri și care s-au manifestat într-un stil foarte expansiv.

Nu sunt doar probleme de peisaj sau care atacă frumusețea, tradiția, peisajul Brașovului, ci și probleme edilitare, care țin de infrastructură, de dimensionarea corectă a căilor de acces, evitarea unor blocaje. Sunt zone foarte sensibile, din acest punct de vedere, mai ales cartierul Șcheii, care e un cartier vechi, mărginit de dealuri care a avut mult de suferit. Construcțiile de pe dealuri au provocat aluviuni și probleme la fiecare ploaie mai semnificativă”, a spus Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, în direct la Euronews România.

Proiectul care va rezolva situația construcțiilor ilegale

Allen Coliban: „Au fost câteva situații în care vorbim despre construcții și lucrări ilegale fără autorizație, dar multe dintre ele au avut planuri urbanistice care au permis astfel de construcții care nu prezentau motive de îngrijorare, dar în momentul în care sunt puse în practică pe un plan înclinat apar astfel de monstruozități.

Avem nevoie de o declarație administrativă de viziune cu privire la modul în care vom face aceste construcții. Reglementările adoptate acum de Consiliul Local vin în această idee. Avem nevoie de arhitecți și de o discuție non-politică despre cum ar putea să arate aceste zone.”

Primăria Municipiului Brașov are aproape 100 de procese pe rol cu dezvoltatorii imobiliari, din cauza situațiilor în care aceștia construiesc mai mult decât e normal pentru specificul zonei, potrivit primarului municipiului Brașov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE