Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi radare în Marea Neagră, pentru supravegherea traficului marin

Două radare de ultimă generație pentru supravegherea traficului maritim au fost puse în funcțiune la Autoritatea Navală din Constanța și alte două vor fi poziționate în zilele următoare la Midia și Agigea.

Echipamentele permit detecția și urmărirea navelor aflate în apele teritoriale și dincolo de ele, iar căpităniile de port vor putea lua astfel legătura cu navele aflate la o distanță de pâna la 30 de mile de coastă. Totodată, vor putea prelua apelurile de primejdie.

La punctul de supraveghere a traficului maritim din cadrul Autorității Navale Române (ANR) se iau toate deciziile în legătură cu navele aflate în interiorul și exteriorul Portului Constanța. Practic, nicio manevră nu este executată în apele teritoriale fără ca navele să ia legătura cu ofițerii de la port control.

Două radare de ultimă generație, unul cu funcție principală și altul cu funcție de rezervă, sunt amplasate pe clădirea ANR. Încă se lucrează la comunicațiile acestor radare. Un alt radar a fost poziționat în zona Midia, iar în zilele următoare va fi poziționat unul și în zona Agigea.

Cele patru radare vor ajuta la monitorizarea traficului maritim și vor permite detecția și urmărirea navelor pe o rază de minimum 12 mile marine (24 de kilometri), adică apele teritoriale românești, dar și apele economice, zona exclusivă a României.

Cu ajutorul acestora, centrul maritim de coordonare și căpităniile din port vor putea să ia legătura cu toate navele aflate la o distanță de până la 30 de mile de coastă. Vor putea să preia și apelurile de primejdie.

Vorbim de echipamente care sunt extrem de eficiente în aceste zile pentru ANR. Este un proiect în cadrul căruia vor fi livrate și alte echipamente de comunicație ce vor face ca sistemul costier să devină unul modern și extrem de eficient din punct de vedere al monitorizării traficului maritim.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE