Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi informații despre accidentul de la cariera Jilț. Fratele unei victime: „Pe directori i-a mutat dintr-un birou în altul. Vor apărea din nou, așa fac de 30 de ani”

Sunt multe nereguli descoperite în curtea Complexului Energetic Oltenia, mai precis la mina Jilț Sud, înaintea și după accidentul în care au murit trei muncitori. Asta iese la iveală din raportul preliminar al Corpului de Control al Ministerului Energiei. În ansamblu, neregulile se referă la majoritatea drumurilor care sunt greu practicabile, pline de nămol și care necesită investiții pentru reabilitare.

Muncitorii au fost transportați cu o camionetă de marfă

Muncitorii gorjeni sunt printre primii care au dezvăluit aceste detalii, observate ulterior și de echipa Euronews România care s-a deplasat la fața locului. În plus, nu doar că muncitorii au fost transportați cu o camionetă de marfă, dar autovehiculul are o vechime de 42 de ani.

Același raport notează că „deși contractul de servicii transport marfă era expirat de la 31 decembrie 2022, în continuare autovehiculele închiriate prin acest contract au fost folosite pentru transportul de persoane”.

Oficialii din Ministerul Energiei au identificat nu mai puțin de 16 oameni responsabili de accident. În plus, se propun soluții pentru remedierea situației, printre ele refacerea licitațiilor și schimbarea caietelor de sarcini. Astfel, se impune achiziția de mașini corespunzătoare. Tot în raport Inspecția Muncii arată că în ultimii șapte ani problemele au fost atât de dese, încât au existat controale la câte două săptămâni.

„Lucrez în acest complex de 28 de ani, la Jilț Nord. Aceste probleme nu sunt de azi sau de ieri, sunt de mulți ani în urmă. Datorită faptului că nu se pietruiesc drumurile, căile de acces de la sediu și până la locul de muncă a ajuns situația unde s-a ajuns, pentru că trebuia să fie acest accident ca să demită pe nu stiu cine și trebuia să se întâmple fără să auzim de pierderi de vieți omenești. Nu se întâmpla nimic, se discută două, trei zile despre problemă, după care toată lumea uită ce s-a întâmplat, încearcă prin orice mijloace să mușamalizeze situația, ca să nu se audă mai departe, asta este situația. Cu siguranță s-ar putea repeta. Acum o zi, două aduc o mașină de piatră, mai aduc un utilaj, amenajează un drum, două, după care continuă tot la fel”, a declarat Dumitru Negoiță, miner la cariera Jilț Nord, fratele uneia dintre victimele accidentului.

„Nimeni nu spune ce fel de mașină este”

Negoiță a mai explicat că minerii nu își pot da seama dacă o mașină este de marfă sau de persoane, pentru că toate autovehiculele au bănci pe care aceștia se pot așeza” și „nimeni nu spune ce fel de mașină este”.

„Ar trebui trași la răspundere inclusiv președinții de sindicat, că fac parte din comisia de licitație, unde au caiete de sarcini. Ce pretenții putem avea când directorul Complexului Energetic Oltenia este finul patronului de la firma care asigură transportul. Mașinile astea sunt aceleași de 28 de ani. Nu avem de ales. Chiar dacă vrei sau nu vrei trebuie să te urci în mașini, pentru că distanța este undeva la trei, patru kilometri și prin noroaiele astea omul se mulțumește mai bine să meargă cu mașină până acolo, ca să poată să treacă. Pe jos faci aproximativ o oră sau o oră și ceva. Ești epuizat după o oră de mers prin asemenea noroaie. Am avut un caz când un coleg s-a deplasat de la un loc de muncă la altul, la aproximativ un kilometru distanță, s-a grăbit să ajungă și când a ajuns a stat cinci minute și a făcut infarct, în noiembrie și avea tot 45 de ani”, a mai spus acesta.

De asemenea, minerul a mai explicat faptul că „a doua zi inspectorii au fost aduși, special, cu cea mai bună mașină”.

„Astea sunt condițiile în care noi lucrăm, dar toată lumea spune că nu este adevărat, dar asta este realitatea. Sunt lucruri foarte grave. A doua zi când au venit inspectorii acea mașină a fost cea mai bună mașină care este la Jilț Nord. Au adus-o special ca să aducă inspectorii. Au tras mașinile undeva în spate, ca să nu se mai vadă, să nu mai fie prezentate la televizor. Ei asta vor face. Fiind atât de mare mafia încearcă să facă tot posibilul să acopere tot ce se poate acoperi, să șteargă orice fel de urme, să nu se mai vadă”, a mai declarat Dumitru Negoiță.

Totodată, Negoiță a mai vorbit despre faptul că nu s-a gândit să-și dea demisia, până în prezent, pentru că nu există alte posibilități de lucru și că este obișnuit cu aceste condiții.

„Neavând alte posibilități de lucru și lucrând de atâția ani te înveți cu răul și zici că e bine. Sunt colegi care lucrează tot la fel sau mai mult, care încă nu au ajuns să iasă la pensie și din cauza legii pensionării. La un moment dat vor să închidă mai repede și nu știu cum, părerea mea. Așteptările mele sunt minime, pentru că sunt la fel de convins și sunt conștient că se va face tot posibilul să nu scoată vinovați din tot ceea ce s-a întâmplat. Directorii au plecat de pe acele funcții fiind forțați, dar i-au mutat dintr-un birou în altul. Când nu se va mai mediatiza vor apărea din nou, că așa fac de 30 de ani”, a conchis Dumitru Negoiță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE