Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raportul privind cauza accidentului mortal din Mina Jilț Sud, prezentat în Guvern. Virgil Popescu: Oamenii au fost transportați cu un vehicul de marfă

Ministrul Energiei a anunțat, joi, în şedinţa de Guvern, finalizarea raportului privind accidentul de la Mina Jilţ, în care trei oameni au murit și 10 au fost rănite. Virgil Popescu a precizat că principala cauză care a dus la producerea tragediei a fost folosirea unui vehicul de transport marfă.

Premierul Nicolae Ciucă le-a miniştrilor Energiei şi Muncii să prezinte săptămâna viitoare un termen până la care vor pune în aplicare un plan de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă şi privind securitatea muncii la Complexul Energetic Oltenia.

„Principala cauză a fost că cele două echipe de reparație care s-au deplasat de la locul reparației la sediul carierei au fost îmbarcate într-un mijloc de transport marfă, mijloc care nu putea transporta persoanele împreună cu echipamentele.

Acesta s-a răsturnat într-o pantă, pe un drum destul de greu, foarte greu de practicat de acea mașină în acea perioadă.

Principala cauză a fost folosirea unui autovehicul de transport marfă pentru transportul persoanelor, practic, fără nicio protecție pentru persoanele aflate în autovehicul”, a apus Virgil Popescu, în ședința de Guvern.

Ministrul Energiei a amintit că s-a deplasat la carieră la Târgu Jiu, pe 17 ianuarie, când s-a produs accidentul. Prima măsură dispusă a fost schimbarea directorului sucursalei miniere, cel care răspunde de toate exploatările miniere de la CEO Oltenia, a directorului unităţii miniere Jilţ, adică cele două cariere Jilţ sud - unde s-a întâmplat accidentul - precum şi a Jilţ nord. De asemenea, a fost schimbat şi şefului carierei Jilţ sud.

„De asemenea, s-au constatat deficiențe în cadrul activității CEO, deficiențe pentru care s-a dispus remedierea acelora.

Gradul de uzură al mașinilor și durata de viață a acestora, de peste 40 de ani, este clar că la majoritatea mașinilor folosite în CEO Oltenia este clar că nu pot asigura fără îmbunătățiri funcționarea corectă a carierelor.

Am dispus de asemenea extinderea controlului pentru toate achizițiile de la CEO Oltenia, în paralele cu verificarea programelor de investiții și modul de plată a furnizorilor, a termenilor de plată.

Drumurile care practic nu se modifică, acolo unde sunt benzile staționare ar trebui realizate în mod profesionist, ar trebui să fie pietruite. Nu ar trebui să fie spălate de ploi și să fie impracticabile. Trebuie văzut ce investiții s-au făcut în aceste drumuri.

Este clar. Accidentul s-a produs în acea zonă unde drumurile trebuiau să reziste intemperiilor”, a mai spus Popescu.

Marius Budăi, ministrul Muncii, despre accidentul de la Mina Jilț Sud. „Perimetrul nu a fost asigurat”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a afirmat că „imediat după producerea evenimentului, perimetrul nu a fost asigurat și au apărut niște modificări acolo”.

„Starea de fapt a fost modificată și am considerat că s-au alterat urmele lăsate de autoutilitară.

Ce a părut frapant pentru noi a fost că imediat după acest eveniment, în data de 23 ianuarie, când a fost acea grevă spontană, (...) mașini cu cauciucuri deteriorate și tot în condiții care nu erau tocmai propice acestui transport.

De-a lungul timpului, s-au primit din 2016 și până acum, s-au efectuat 158 de controale, cu 210 măsuri și au fost aplicate amenzi în valoare de 436.000 de lei, amenzi care au fost contestate la instanță Până în prezent în proporție de 95%, inspecția muncii a câștigat toate aceste amenzi în instanță”, a mai spus ministrul Muncii.

Nicolae Ciucă cere verificarea tuturor contractelor de achiziție de la Complexul Energetic Oltenia

„Dispun ca toate contractele de achiziție de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate și să fie identificate motivele pentru care aceste contracte de achiziții nu au asigurat condițiile necesare normale pentru desfășurarea activității în interiorul complexului, în carierele de exploatare a cărbunelui”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE