Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Demiteri după accidentul de la mina Jilț Sud. Șeful CE Oltenia și un alt membru al directoraului au fost demiși

Virgil Popescu a cerut eliberarea din funcție a președintelui Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, și schimbarea unui alt membru al directoratului, Marius Negru. Deciziile vin după ce săptămâna trecută o mașină care transporta muncitori s-a răsturnat. Trei oameni au murit și alți 10 a fost răniți.

25/01/2023 , 18:03

Șeful CE Oltenia și un alt membru al directoraului au fost demiși

Daniel Burlan, șeful Complexului Energetic Oltenia, a fost demis. De asemenea, a fost înlăturat din funcție și Marius Negru, membru al directoratului. Decizia a fost luată în Consiliul de Supraveghere.

Cele două demiteri au venit la solicitarea lui Virgil Popescu, în urma tragicului accident colectiv de muncă de la Cariera Jilț Sud. Atunci, trei mineri și-au pierdut viața.

Consiliul de Supraveghere a decis astfel că, persoanele demise nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile. Deocamdată, nu a fost numit un nou director general.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul Energiei, a prezentat concluziile preliminare ale raportului Corpului de Control trimis la cariera Jilț, a doua zi după accident.

„Raportul preliminar al Corpului de Control al Ministerului Energiei a fost finalizat şi aş vrea să prezint deficienţele din cadrul activităţii din CE Oltenia, precum şi o parte din măsurile care vor fi luate. Raportul va fi trimis spre valorificare conducerii CE Oltenia pentru a putea fi pus în practică. Responsabilităţile în cadrul tragicului accident produs în data de 17 ianuarie 2023 în cadrul Carierei Jilţ Sud sunt în curs de clarificare de către organele de cercetare penală. Noi nu facem cercetare penală. Noi facem o cercetare administrativă şi în mod cert ancheta judiciară privind cauzele accidentului şi tot ceea ce a urmat vor beneficia de tot suportul Ministerului Energiei.

Solicit, în acest moment, Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţii a ultimilor doi care erau din componenţa vechiului directorat, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru”, a menţionat Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a transmis că este inadmisibil să se folosească mașini vechi și a solicitat, de asemenea, schimbarea directorului direcţiei comerciale responsabil cu achiziţiile, lucrările de servicii, precum şi a celor care au întocmit aceste caiete de sarcini.

„Folosirea unor maşini cu o vechime, unele dintre ele de peste 40 de ani, este inadmisibilă. Vom continua, din punct de vedere administrativ, extinderea controlului cu privire la toate achiziţiile de la CE Oltenia, care se duc către carierele de exploatare a cărbunelui. Vrem să vedem exact ceea ce s-a întâmplat. Vrem să vedem de ce drumurile de acces în carieră nu au fost în bune condiţii.

În plus, faţă de eliberarea din funcţie a celor doi membri ai directoratului, am solicitat schimbarea directorului direcţiei comerciale responsabil cu achiziţiile, lucrările de servicii, precum şi celor care au întocmit aceste caiete de sarcini. În analiza Corpului de Control privind starea autoutilitarelor utilizate de către CE Oltenia a reieşit clar că procedura privind achiziţia trebuie îmbunătăţită. Am mai solicitat identificarea tuturor persoanelor responsabile cu întocmirea caietelor de sarcini. Am solicitat eliberarea din funcţie a celor responsabili de reabilitarea drumurilor, pentru că este inadmisibil ca în anul 2023 să avem drumuri de acces în carieră aşa cum aţi văzut”, a subliniat oficialul.

În prezent, trei anchete sunt în desfășurare: cea a Corpului de Control din ministerul Energiei, dosarul penal deschis de IPJ Gorj și ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

De asemenea, luni dimineața, salariații Carierei Jilț Nord au protestat în curtea unității și au cerut demisia mai multor membri ai conducerii, acuzând condiții improprii de muncă.

Cauzele producerii accidentului grav dintr-o carieră minieră din Gorj

Un accident soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea altor zece a avut loc pe 17 ianuarie, în perimetrul Carierei Jilţ Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Din primele cercetări efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că, în jurul orei 13:30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăţi comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilţ, în care erau transportaţi angajaţi ai carierei miniere, a pierdut controlul autovehiculului la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferenţă de circa 3 metri de sol, transmite Agerpres.

Autopsiile efectuate au relevat faptul că cei trei muncitori au murit din cauza asfixiei.

Directorul CE Oltenia, Daniel Burlan, a afirmat, după producerea accidentului, că tancheta implicată în eveniment era destinată transportului de marfă, nu celui de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE