Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vreme rea până la sfârșitul săptămânii. Sute de persoane blocate în zăpadă, salvate de pompieri

Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că până sâmbătă, 8 aprilie, vremea se menține deosebit de rece, iar temperaturile pot ajunge cu până la 12 grade sub media anuală a acestei perioade.

În nordul țării este în vigoare un cod portocaliu de ninsori viscolite, iar mai multe drumuri din zona Moldovei sunt închise din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

06/04/2023 , 11:41

Raed Arafat: ”Neluând în considerare că astfel de situații pot să apară în cursul lunii aprilie, nu mai aveau contracte”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit în direct la Euronews România despre valul de ninsori viscolite care a închis mai multe drumuri din nordul Moldovei.

Acesta a menționat că închiderea drumurilor pe parcursul nopții a redus numărul de posibile accidente și situații în care oamenii ar fi rămas blocați în mașini.

Raed Arafat: ”Tot cursul nopții s-a intervenit în sprijinul populației, care era expusă efectelor meteo. S-a luat decizia, azi noapte la ora 21:30 să fie închise toate drumurile în județele Iași și Botoșani și asta este pentru a preveni ca oamenii să pornească pe drum și să rămână blocați. Astfel, în cursul nopții a scăzut mult numărul apelurilor pentru a interveni pentru deblocarea unor persoane care sunt blocate cu mașinile. Efectele din județele Iași și Botoșani au dus și la blocarea traficului în alte județe, cum a fost județul Neamț. Din partea CNAIR-ului au fost mobilizate utilaje suplimentare din alte județe care să asiste la deszăpezire. Neluând în considerare că astfel de situații pot să apară în cursul lunii aprilie, nu mai aveau contracte (cu companii pentru deszăpezire n.red.), iar atunci contractele subsecvente chiar dacă le-au semnat din nou cu companiile, unele companii aveau mașini trimise deja la revizie sau nefuncționale. ”

Acesta a spus că în județele Iași și Botoșani încă se intervine, iar până când drumurile nu vor fi curățate, situația rămâne sensibilă.

Raed Arafat: ”Rămâne situație încă sensibilă pentru că nu se va da drumul la circulație până nu sunt curățate drumurile, altfel riscul este nici să nu le putem curăța și să se blocheze din nou. Mai sunt mașini la care forțele încearcă să ajungă și fie sunt luați numai oamenii sau dacă se poate cu utilajele în față să le deblocheze și să le scoată din zonele în care sunt blocate.”

Raed Arafat: ”Eu știu că se pot face acorduri cadru și că din județele care sunt afectate cel puțin la Iași au avut un astfel de acord și au semnat un contract subsecvent imediat cum a apărut problema. Pe partea legislativă există foarte multe variante, nu este o singură variantă. Dacă facem licitație în fiecare an, separat de anul trecut și după care facem pe durată limitată și când se termină nu mai avem niciun contract, da este mai vulnerabil decât dacă avem un acord cadru care prevede semnarea contractelor subsecvente la nevoie și atunci când știm că vin astfel de episoade de vreme, semnăm contract care să aducă echipele de intervenție ale companiilor.”

06/04/2023 , 11:04

Cod portocaliu pentru județe din nordul țării

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu de ninsori viscolite şi strat consistent de zăpadă care vizează, pe tot parcursul zilei de joi, judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi şi zona de munte a judeţelor Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Mureş.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în aceste regiuni va ninge viscolit în continuare, vizibilitatea va fi redusă şi se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp.

06/04/2023 , 10:17

Ciucă anunță că forțe din cadrul Armatei ar putea fi trimise pentru deblocarea drumurilor înzăpezite

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că a dispus trimiterea de utilaje de deszăpezire și de efective suplimentare în județele Iași și Botoșani, vizate de o avertizare cod portocaliu de ninsori viscolite.

”Au fost dislocate mijloace tehnice suplimentare în județele Iași și Botoșani. În acest moment, la raportul de dimineață al celulei de criză al DSU situația este sub control.

Se vor menține active toate măsurile, cel puțin pe perioada cât va exista acest cod. Avem prognoză până în această seară, urmând ca în funcție de situația meteorologică să luăm măsuri în continuare.

S-au luat măsuri ca împreună cu celelalte forțe de la Ministerul Apărării Naționale, să acționeze dacă este necesar să acționeze pentru deblocarea drumurilor.

CNAIR a deplasat de asemenea mijloace suplimentare pentru deszăpezire”, a declarat Nicolae Ciucă, la Parlament.

06/04/2023 , 07:25

Pompierii au salvat peste 400 de persoane din 207 mașini blocate în zăpadă

Codul roșu rămâne valabil până la ora 10, în zona Moldovei. A fost emis și un cod portocaliu de vreme rea până la ora 14 în județele Botoșani, Iași, Vaslui și zona joasă a județelor Suceava, Neamț și Bacău. Școlile rămân închise joi în Iași și Botoșani. Pe de altă parte, vremea a afectat 11 judeţe, iar 10 drumuri judeţene şi un drum naţional au fost blocate.

Se circulă în condiţii de iarnă în judeţele Bacău, Neamţ, Suceava şi Vaslui, unde se intervine cu materiale antiderapante. În 28 localități din județele Bacău și Harghita puțin peste trei mii de locuințe au rămas fără curent electric. Peste 400 de persoane din 207 mașini rămase înzăpezite pe drumurile naționale și județene au fost salvate de pompierii militari și voluntari.

 Pe drumurile din județul Suceava utilajele au lucrat toată noaptea pentru a curăța asfaltul. Deși traficul a fost oprit, mulți șoferi au fost blocați în zăpezi din cauza viscolului care a bătut în rafale de peste 50 de kilometri pe oră.

Codul roșu a paralizat și intervenția medicilor. Un bărbat de 41 de ani, din localitatea Darabani, a fost preluat de o șenilată și transportat la Spitalul Municipal Dorohoi, de pompieri.

Și în Vaslui un bărbat de 28 de ani cu probleme medicale a fost transportat până la ambulanță cu un tractor al primăriei din localitatea Rafaila.

Intervențiile au fost îngreunate și din cauză că marea majoritate a contractelor de deszăpezire au expirat.

”Nu mai există un contract. am terminat acest contract în luna martie. Sunt discuții de ieri să mobilizăm utilaje. Ieri au fost șase azi, 12. Acest număr este insuficient pentru nevoia pe care o avem,” a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Drumurile închise din cauza zăpezii

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a avertizat că, din cauza zăpezii depuse pe carosabil, a vizibilității reduse, circulația este închisă pe următoarele tronsoane de drumuri naționale:

- toate drumurile publice din afara localităților din județele Botoșani și Iași;

- DN 2 Bacău – Hârlești, județul Bacău;

- DN 2F Buhoci – Străminoasa, județul Bacău;

- DN 15D Roman - Piatra Neamț, județul Neamț;

- DN 2 Fălticeni – Siret, județul Suceava;

- DN 17 Suceava – Păltinoasa, județul Suceava;

- DN 29 Suceava – Botoșani;

- DN 2H Rădăuți – Vicovu de Jos, județul Suceava;

- DN 17A Rădăuți – Marginea, județul Suceava;

- DN 2K Solca – Milișăuți, județul Suceava.

Drumuri naționale cu circulație restricționată pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone:

- DN 2 Secuienii Noi – Nisiporești, județul Neamț.

05/04/2023 , 22:23

CNAIR: După ce avertizarea de cod roșu se va încheia vom interveni imediat cu utilaje

”Deocamdată avem aceste 15 drumuri închise în Iași și Botoșani, în Iași sunt 7 drumuri și în Botoșani sunt 8 închise, pe perioada codului roșu. Trebuie să spunem nu doar că este primul cod roșu din acest an, ci din ultimii doi ani. Acesta e o premieră provocată de acel vortex polar, care pe noi ne-a obligat să închidem aceste drumuri.

Această măsură este luată pentru protejarea vieții umane. Nu știm exact cât vor fi aceste drumuri închise, dar știm exact că până mâine dimineață la ora 4 este în vigoare codul roșu de viscol. După aceea, în funcție de gravitatea fenomenului meteorologic, sau de modul în care acest fenomen meteorologic a afectat drumul, vom interveni imediat cu utilajele pentru a descongestiona drumurile.

Ce vă pot spune deja este că directorul general al CNAIR a dat dispoziție tuturor regionalelor care sunt în vecinătatea Iașului să intervină în ajutor cu utilaje. Sunt 14 utilaje care sunt pregătite să intervină iemdiat ce viscolul va înceta și sperăm ca până la prârnz, sau în cel mai rău caz până mâine seară să deschidem toate drumurile înapoi.

Dacă cineva a rămas pe drum noi vom încerca să asigurăm o minimă supraveghere a drumului cât ne va permite viscolul, iar în cazul în care un cetățean sau mai mulți vor fi surprinși pe drum, aceștia vor fi luați de utilajele noastre și duși într-un loc sigur.

Nu garantăm însă că putem scoate și autovehicolul de acolo, în noaptea aceasta, dar mâine de dimineață în momentul în care vor intra utilajele și autoturismele vor fi scoase de acolo.

Un alt aspect care trebuie luat în seamă în această situație este că majoritatea posesorilor de autovehicule și-au schimbat cauciucurile de iarnă în cele de vară. Practic, pe toți ne-a luat prin surprindere această primăvară.”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, pentru Euronews România.

05/04/2023 , 21:21

Se închide circulația în Iași și Botoșani

De la ora 21:30 se închide circulația pentru toate categoriile de autovehicule în județele Botoșani și Iași, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe pagina de Facebook.

Măsura a fost luată de CNAIR împreună cu Poliția Rutieră din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Decizia are ca principal scop protejarea vieții cetățenilor, care ar putea rămâne blocați pe drum în propriile autovehicule.

Această măsură se aplică și mijloacelor de transport în comun. Plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricțiilor instituite.

Imediat după ce aceste fenomene meteorologice extreme provocate de vortexul polar vor înceta, utilajele CNAIR vor interveni pentru a restabili circulația.

05/04/2023 , 18:54

Cod Roșu de viscol la Iași. Locuitorii au primit mesaje RO-Alert

Administrația Națională de Meteorologie au transmis o avertizare cod roșu de viscol puternic, cu rafale de 75 – 85 Km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită și troienită, vizibilitate redusă spre zero.

Zonele vizate sunt județele Iași și Botoșani, iar avertizarea de vreme rea va fi valabilă în perioada 5.04.2023, 18:40 – 06.04.2023, 04:00.

Mai mult decât atât, cetățenii au primit mesaje Ro-Alert, prin care autoritățile fac apel să se evite deplasările și să fie luate măsuri de adăpostire și autoprotecție.

ANM a emis de asemenea o atenţionare Cod galben de vânt puternic pentru miercuri, până la ora 23.00 în Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze cuprinse între 55-65 km pe oră.

Meteorologii mai anunță că până joi, la ora 14.00, în cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor predomina ninsorile și se va depune un strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse între 55 și 60 km pe oră, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor cumula peste 20-25 de litri/mp.

De asemenea, ANM a emis Cod portocaliu de ninsori abundente, viscol și strat gros de zăpadă până joi, la ora 14.00, pentru județele Botoșani, Iași, Vaslui și zona joasă a județelor Suceava, Neamț și Bacău

În județele Botoșani, Iași și Vaslui, precum și în zona joasă a județelor Suceava, Neamț și Bacău va ninge și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de cuprinse între 55 și 75 km pe oră, va fi viscol și vizibilitate foarte scăzută. Local se vor cumula între 30 și 50 l/mp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE