Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Noaptea Viflaiemurilor”, la Vișeu de Sus: Scena Nașterii Domnului a fost pusă în scenă de localnici

La Vișeu de Sus, oamenii din localitate au pus în scenă un spectacol de teatru popular specific acestei perioade, Viflaimul.

Străzile au fost pline de colindători, dar și de turiști veniți special de Crăciun în Maramureș. După colind, toți au primit cozonac și pălincă.

Colindul Viflaim, inspirat din Biblie, aduce la viață 7 personaje: Maria, Irod, păstorii și magii. Ștefan și Gabriel sunt doi dintre cei care participă la punerea în scenă a momentului. Ajutați de mama lor, s-au costumat în îngerii care vestesc nașterea pruncului Iisus.

Tradiția este păstrată la Vișeu de Sus

După ce au repetat acasă cântecele, tinerii au mers la biserica Ȋmpăraţilor Constantin şi Elena din Vișeu.

Ana Andreica: Copilașii pe care deja i-am îmbrăcat în îngeri, i-am pregătit, merg și colindă 2-3 colinde la biserică. Apoi mergem în centrul orașului unde se adună Viflaimele tuturor parohiilor din oraș.

Pe drumul din localitate, corul a cântat și s-a oprit la casele oamenilor.

Aproape 400 de oameni au colindat pe străzi în Vișeul de Sus. Cei mai spectaculoși au fost cei care au purtat clopote uriașe cu rolul de a alunga spiritele rele.

Anuța Pop, directorul Centrului Cultural - Social din Vișeu de Sus: Acest obicei al Viflaimului se găsește și în alte localități din Maramureș și chiar din Transilvania. Însă specificul Viflaimurilor din Vișeul de Sus este dat de dimensiunea droangelor. Nicăieri în țară nu o să găsim clopote de 70, 75 de kilograme per persoană.

Un grup de ucraineni, la colindat

La colindat, a participat și un grup de ucraineni venit tocmai din orașul Ismail.

Colindătoare: Prima dată am adus grupul, am completat programul în Maramureș. Am venit special la Crăciun pentru că știm că la voi este foarte spectaculos și foarte frumos Crăciunul.

Colindătorii au primit din partea gazdelor lor palincă și cozonac.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE