Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan avertizează că primăria generală a Bucureștiului riscă să rămână fără bani dacă bugetul nu este aprobat

Bugetul pentru Primăria București încă nu a fost aprobat, iar primarul Nicușor Dan avertizează că instituția riscă să rămână fără bani de salarii.

Invitat la Euronews România, la emisiunea Vocile care contează, edilul susține că bugetul are totuși șanse să treacă, după proiectul pus în dezbatere publică. Există însă o dată-limită.

Nicușor Dan: "Dacă nu vom avea un buget până în 7-8 martie, vom fi în mare dificultate"

Nicușor Dan: "Chiar dacă nu în forma pe care eu am propus-o, evident, suntem oameni maturi cu toții, nu putem să ne certăm astfel încât să nu existe salarii pentru STB, să nu existe salarii pentru funcționarii din Primărie, pentru subvenția la termie și să blocăm orașul. Într-o formă pe care o vom negocia, o să treacă. Dacă nu vom avea un buget până în 7-8 martie, vom fi în mare dificultate. Legea spune așa: trebuie să îți aprobi bugetul în 45 de zile după bugetul național.

Sancțiunea este că, dacă nu îl aprobi, prima oară când primești acea tranșă de la Ministerul de Finanțe, cu cotele din impozitele pe salarii, nu o primești.

Acea tranșă va veni pe 7-8 martie. Dacă nu avem acel buget, nu o să primim 400-500 de milioane, o să mai găsim în cont vreo 150 de milioane și acești bani nu o să ajungă pentru salariile din Primăriile și din cele subordonate, pentru salariile STB, pentru subvenția la termie. Deci o să fim în mare dificultate. Dar nu se va întâmpla asta pentru că suntem cu toții oameni rezonabili".

Bugetul pe care mizează Primăria București în 2024

Primarul general spune că, în acest an, veniturile municipalității sunt de circa 6,5 miliarde lei, dacă nu punem la socoteală sumele primite de la bugetul de stat pentru salariile medicilor, personalul neclerical și toate fondurile europene care vor veni.

Primăria Capitalei, cu tot cu subordonate, estimează că va avea, în total, un buget de 10,6 miliarde lei în 2024. Dar, cu tot cu fondurile europene de un miliard de lei, strict bugetul local este de 7,8 miliarde.

Din acești bani, subvenția la termoficare este de 1,8 miliarde lei, iar subvenția pentru transportul public este de 1,1 miliarde de lei. Iar cheltuielile cu personalul sunt de 164 milioane de lei.

"Am pornit cu o întârziere în primărie, am avut un faliment, un an de zile am plătit datorii, nu am prea avut studii", a spus Nicușor Dan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE