Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernare din fondul de rezervă. 55 de municipii primesc de la guvern 856 de milioane de lei

Deși suntem abia la începutul anului, Guvernul scoate deja bani din fondul de rezervă. Aproape un miliard de lei vor merge către unele primării din țară care, potrivit executivului, se confruntă cu o adevărată criză financiară. Banii vor fi folosiți pentru finalizarea unor investiții deja începute și pentru activități curente. Primarii din opoziție reclamă că banii au fost distribuiți după bunul plac al premierului.

De unde vin banii din fondul de rezervă

Guvernul scoate din fondul de rezervă 856 de milioane de lei pentru primării. Acești bani provin taxe precum impozitul încasat de la persoanele fizice pe veniturile din pensii, din dobânzi și din taxele pe jocurile de noroc. Toți acești bani intrau în conturile autorităților locale, dar, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale, acum merg la bugetul de stat. Acesta este motivul pentru care unele municipii au avut scăderi și de 30% a bugetului local.

Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara: "Sunt absolut sigur că asta nu are legătură cu nicio decizie CCR, CCR-ului. Ar fi și absurd, pentru că de ce să fie legal să fie cheltuit la București, dar ilegal să fie cheltuiți acești bani la la Timișoara. Deci este o explicație halucinantă și soluția cu care a venit acuma Guvernul este o soluție pe jumătate, să fie clar. Cam 7 miliarde de lei au fost cumva sustrași din bugetele locale și duși la bugetul de stat."

Cele 856 de milioane scoase din fondul de rezervă pentru primării reprezintă doar două treimi din banii pe care primăriile sunt îndreptățite să îi primească înapoi după ce impozitele, care până anul trecut ajungeau la bugetul local, au mers la bugetul de stat. Situația se va regla pe parcursul anului, speră unii edili.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău: "Părerea mea e că, dacă se vor ține de cuvânt și vor da câte puțin câte puțin, bănuții ăștia, putem rezista primele șase luni. După asta, bineînțeles, dar având în vedere revenim la chestiile practice, că suntem un an electoral și primarii sunt foarte importanți, cu siguranță ni se vor da aceste sume în partea a doua a anului."

Nu este prima dată când guvernul Ciolacu scoate bani din fondul de rezervă pentru primării. În partea a doua a anului trecut Guvernul a ocolit rectificarea bugetară și a alocat bani doar din fondul de rezervă. Analiștii economici au atras atenția că această practică nu este transparentă, dar poate fi o tactică pentru a ține deficitul bugetar sub control.

Marcel Ciolacu, premierul României: "A fost o variantă pentru a ține deficitul bugetar sub control? Eu am vrut o variantă de a nu încălca legea, cum au făcut-o alții. A fost o variantă simplă. Am decis să respect legea."

În ciuda acestor asigurări, premierul nu a explicat și cum a împărțit fondurile pentru cele 55 de municipii care au primit acești bani.

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare: "Nu știm exact cum s-a făcut lista respectivă, nici măcar nu sunt toate județele. Deși la prima vedere pare că a fost distribuit către toate partidele, în lipsa unor municipii poate ridica semne de întrebare la cine au ajuns banii ăștia și nici măcar nu știm de ce."

Studii Expert Forum constată că perioadele electorale din România aduc creșteri de cheltuieli din Fondul de Rezervă. Și Consiliul fiscal a sesizat în raportul de activitate pe anul 2022 lipsa procedurilor clare de utilizare a banilor din Fondul de Rezervă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE