Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă reacționează în cazul dronei americane doborâte în Marea Neagră. ”Este un incident grav”

Premierul Nicolae Ciucă a catalogat doborârea dronei americane de un avion rusesc deasupra Mării Negre drept un „incident grav care demonstrează că este nevoie în continuare de dialog”.

Șeful Executivului a fost întrebat dacă dispune de informații care să releve că drona a plecat din România.

”Toate datele oficiale pe care le am au venit de la Ministerul Apărării Naționale. Știu despre evenimentul deosebit de grav care s-a produs în spațiul aerian aferent apelor internaționale din Marea Neagră. Alte date nu am.

Este un incident grav care demonstrează că este nevoie în continuare de dialog, de fixarea unor repere de conduită în astfel de situații (...)

Așa cum am înțeles din comunicatul Ministerului american al Apărării, cât și din partea Departamentului de Stat, a rezultat faptul că au avut loc întâlniri cu oficialii Federației Ruse la Washington și ai Statelor Unite la Moscova astfel încât să se găsească acele linii de dialog și să se stabilească normele tehnice astfel încât astfel de evenimente să nu se mai întâmple”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a precizat că incidentul este unul ”grav și regretabil”.

„Incidentul care a avut loc ieri este unul grav și regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a spus Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Bulgaria.

Un incident cu o dronă de tip Reaper, de fabricaţie americană, a avut loc în spaţiul internaţional aerian de deasupra Mării Negre. Două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o interceptare catalogată, de americani, drept "nesigură şi neprofesionistă".

The News York Times a relatat pe larg despre incidentul de marți. Jurnaliștii citează un oficial militar, care precizează că drona MQ-9 decolase din România și se afla într-o misiune de recunoaștere, întinsă pe durata a nouă, zece ore. Aceeași sursă susține că drona nu era dotată cu armament, deși are capacitatea de a primi rachete Hellfire.

În România, aeronavele americane MQ-9 Reaper sunt dislocate la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii. Întrebat de jurnaliști despre această posibilitate, premierul Ciucă a precizat că "nu știe" și că deocamdată sunt speculații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE