Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

New York va plăti 13 milioane de dolari unor protestatari arestați în timpul demonstrațiilor Black Lives Matter

Municipalitatea din New York a acceptat să plătească 13 milioane de dolari către peste 1.000 de americani care au fost arestaţi în vara lui 2020 în timpul demonstraţiilor Black Lives Matter, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă plătită într-un astfel de acord cu protestatari în istoria SUA, relatează joi dpa, citând documente înaintate miercuri seara tribunalului federal din Manhattan, potrivit Agerpres.

Fiecare din cele aproximativ 1.380 de persoane care au iniţiat acţiunea colectivă urmează să primească o sumă minimă de 9.950 dolari plus onorariile avocaţilor, estimate a fi de ordinul milioanelor de dolari. Acordul mai trebuie aprobat de judecătoarea districtuală Colleen McMahon.

Poliţiştii sunt acuzaţi de uz excesiv de forţă şi recurgere la măsuri violente

Cei 1.380, care au fost reţinuţi în timpul protestelor din Mahattan şi Brooklyn între 28 mai şi 4 iunie 2020, au introdus acţiunea la începutul lui 2021 cu ajutorul avocaţilor din organizaţia nonprofit National Lawyers Guild.

Locuitorii din New York s-au alăturat în 2020 milioanelor de protestatari care au manifestat săptămâni la rând împotriva brutalităţii poliţiei şi a rasismului, după moartea afro-americanului George Floyd, asfixiat în timpul arestării sale de un ofiţer de poliţie alb, Derek Chauvin, între timp condamnat la peste 22 de ani de închisoare pentru omucidere şi încarcerat.

Poliţiştii din NYPD (New York Police Department) sunt acuzaţi de uz excesiv de forţă şi recurgere la măsuri violente de control al manifestanţilor, inclusiv "kettling", practic încercuirea protestatarilor fără a le lăsa posibilitatea de a se dispersa. Într-una din miile de înregistrări video examinate de avocaţi sunt văzuţi ofiţeri de poliţie aruncând cu biciclete în protestatari, în Brooklyn.

Municipalitatea din New York a fost vizată de cel puţin şapte acţiuni colective după manifestaţiile din vara lui 2020. În două din aceste cazuri, oraşul a acceptat să plătească un total de 6 milioane de dolari, câte 21.500 de dolari pentru peste 300 de persoane arestate în timpul unui protest în Bronx, în cursul căruia filmările au arătat poliţişti lovind cu bastoanele protestatari cu mâinile legate şi pulverizându-le în faţă spray iritant.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE