Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel puțin 70 de nave sunt blocate în porturile ucrainene, iar alte câteva sute nu au nicio șansă să iasă din Crimeea. Ministerul rus al Apărării promite că va permite navelor străine să părăsească porturile de la Marea Neagră.

Ucraina pierde milioane de dolari pentru că nu își poate exporta grânele pe mare, în vreme ce blocada rusească pune în pericol securitatea alimentară mondială. Niciun vas nu iese din porturile maritime ale Ucrainei, aflate sub atacurile susținute ale armatei ruse. Dintre navele blocate la Marea Neagră și la Marea Azov, 95% sunt sub pavilioane străine.

Serghei Gorbacev, căpitan de vas în rezervă: „Puteți vedea că navigația nu este intensă în partea de vest, ci sunt doar câteva nave. Evident, aceasta este zona unde se duc lupte, unde există o amenințare reală din partea minelor, dar și a loviturilor aeriene.”

Sute de nave sunt blocate și în peninsula Crimeea

Andrei Bezuk, om de afaceri: „În 2022, avem o cotă de 100 de tone de calcan. Și aceasta este doar o parte din întreaga cotă pentru Republica Crimeea, care este de 352 de tone. Așadar compania suferă pierderi, oamenii sunt necăjiți și forțați să-și caute un alt loc de muncă în această perioadă.”

Impactul este resimțit de comercianții locali, dar și de lumea întreagă

Mihail Voytenko, redactor-șef al Buletinului Maritim: „Vorbim de exportul ucrainean de cereale în primul rând și de ulei vegetal, ulei de floarea soarelui. Știm cât de important este pentru echilibrul alimentar global. Foarte important, extrem de important.”

Ucraina pierde milioane de dolari pentru că nu poate exporta nimic pe mare, în timp ce blocada impusă bunurilor esențiale pune în pericol securitatea alimentară mondială.

Vitali Lavrov, trader de cereale: „În timp ce tranzitam aproximativ 6.000.000 de tone prin porturi și alte noduri de transport, acum vorbim de 600.000-700.000 de tone lunar. Asta este tot ce reușim să transportăm pe cale terestră și prin porturile dunărene.”

Ucraina a fost unul dintre cei mai mari producători și exportatori mondiali de alimente. Însă, odată cu invazia rusească, capacitățile de procesare și transport ale țării au fost distruse. Oficialii de la Kiev acuză Rusia că îi fură recoltele, în vreme ce Kremlinul susține că Ucraina își blochează singură navele în porturi și că sancțiunile internaționale impuse Rusiei au produs creșterea prețurilor alimentelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE